Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.12.2006 / Landsbygdens Folk
Jordbruksministrar diskuterade sockeröverskott
EU:s växande sockeröverskott oroar både kommission och medlemsländer. Obalansen på sockermarknaden diskuterades i tisdagens ministerråd. Under nästa säsong hotar överskottet att stiga till åtta miljoner ton.
En bidragande anledning är att medlemsländerna inte har avvecklat produktionskvoter i avsedd utsträckning. Vid mötet manade kommissionen medlemsländerna att intensifiera avvecklingen av kvoter.
Som medicin föreslog Tyskland och Österrike att EU omedelbart inför temporära kvotsänkningar i alla medlemsländer. Förslaget fick stöd av Frankrike, men modellen vann inte gehör hos kommissionen.
Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel är modellen inte användbar då deklassering inte längre är föreskriven som marknadsinstrument i den reformerade sockerordningen.
Genom en förebyggande, temporär kvotsänkning kunde EU förhindra att dyra överskott bildas.
EU-kommissionen har hotat med en linjär sänkning av kvoterna med 25 procent i alla medlemsländer, om det inte blir fart på avvecklingen.
Jordbruksministrarna kom på tisdagen överens om en förordning om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter med en EU-logotyp från och med år 2009. Lagstiftningen förtydligar att gentekniskt förändrade organismer inte är tillåtna i ekologisk produktion.
Rådet beslöt att utvidga stödet för energiväxter till de nya EU-länderna. Därmed utvidgas den stödberättigade arealen för energiväxter i EU-27 från 1,5 miljoner hektar till 2,0 miljoner hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab