Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.12.2006 / Landsbygdens Folk
Kalkning och certifierat utsäde faller bort ur miljöstödet
Under hösten har EU-kommissionen riktat kritik mot vissa delar av Finlands förslag till nytt miljöstödsprogram. Som en följd av detta ändras nu förslaget till miljöstödsprogram. Den största ändringen är att kalkning som ett krav på A-och B-områdena slopas. Samtidigt dras också den tilläggsåtgärd bort, enligt vilken jordbrukaren skulle använda certifierat utsäde på en del av åkerarealen.
Den tilläggsåtgärd som gällde användande av cellvätska från stärkelsepotatis på åkrarna tas också bort ur programförslaget, berättar jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.
Istället tillkommer en ny tilläggsåtgärd på A- och B-området som gäller odling av fånggrödor. Jordbrukaren skall genom den nya tilläggsåtgärden få ett extra stöd om han eller hon till exempel sår in vall som fångröda i spannmålen på minst 25 procent av åkerarealen.
Förutom ändringarna i de åtgärder som krävs för att få miljöstödet så ändras också stödbeloppen till en del. Alla tre stödområden A, B och C kommer i fortsättningen att ha samma nivå på basstödet, 93 euro per hektar för växtodlingsgårdar och 107 euro per hektar för husdjursgårdar. Även vissa ändringar i stödnivån för tilläggsåtgärderna har gjorts.
Däremot kommer inte den totala finansieringen av miljöstödet att ändra.
I det kommande miljöstödet kommer definitionen på en husdjursgård vara att det finns minst 0,4 djurenheter per hektar stödberättigad åker, eller minst 25 djurenheter totalt.
Diskussionerna om detaljerna i miljöstödsprogrammet fortsätter nu med kommissionen, varefter en slutlig version av programmet förs till statsrådet för behandling. Därefter skall kommissionen ännu godkänna programmet. Enligt jord- och skogsbruksministeriet är målet att arbetet med att genomföra programmet kan inledas i början av år 2007.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab