Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.12.2006 / Landsbygdens Folk
Ännu inget beslut om allmänna skördeskadeersättningar
Skördeskadedelegationen har ännu inte fattat något beslut om att bevilja allmänna skördeskadeersättningar. Delegationen kommer att behandla frågan nästa gång på sitt möte i mitten av januari.
- Orsaken är att det ännu kommer in ansökningar från kommunerna om ersättningar, berättar Tage Ginström som är SLC:s representant i skördeskadedelegationen.
Inställningen till att bevilja allmänna skördeskadeersättningar har varit kritisk från myndigheternas sida. Orsaken är att det är svårt att exakt definiera de områden som borde vara berättigade till ersättningarna.
Det går inte heller att plocka ut enskilda gårdar och bevilja allmänna stöd för dem. Det beror på att reglerna för allmänna skördeskadeersättningar kräver att det skall vara fråga om ett större geografiskt område som drabbats av skador och som tydligt kan definieras.
Det skulle också vara problematiskt att finansiera allmänna ersättningar eftersom redan ersättningarna för årets "normala" skördeskador gör att skördeskadedelegationen är tvungen att äta av nästa års anslag.
- Lösningen skulle vara att mer pengar beviljas i en tilläggsbudget, men det är inte troligt, säger Tage Ginström.
De största skadorna på vall, för vilka producentorganisationerna har yrkat på allmänna ersättningar, har funnits vid kusten i Österbotten. En del omfattande skador har också förekommit i Nyland.
Beslut om de gårdsvisa skördeskadeersättningarna tas tidigast i mitten av januari vid delegationens följande möte.
Årets ersättningar torde kunna betalas ut efter att de nationella beslutet har gjorts. Senaste år skickades besluten om skördeskadeersättningar till kommissionen för kontroll innan de betalades ut, vilket gjorde att betalningstidtabellen drog ut på tiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab