Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
15.12.2006 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarna vill inte bli beskyllda för andras utsläpp
Den blivande miljöministern Stefan Wallin fick en hel del vägkost från den österbottniska bondekåren på höstmötet i måndags. Wallin var egentligen på plats för att tala om det frivilliga skogsskyddet inom Metsoprogrammet, men mycket av diskussionen kom att handla om den oförskyllt stora miljöskuld som läggs på bönderna.
Förbundsordföranden Mats Nylund tog tag i saken redan i sitt inledningsanförande.
- I en internationell undersökning där man jämfört 122 länder kom Finland på första plats när man jämförde utvecklingen i vattendragens tillstånd. I en doktorsavhandling har det dessutom kommit fram att fosforn i våra jordar är mera bunden i marken än man tidigare trott.
- Därför är det så plågsamt att gång efter gång få ta del av miljömyndigheternas oerhört ensidiga fokusering på jordbruket som den överlägset största förorenaren av våra vattendrag.
Som exempel tog Nylund miljöministeriets pressmeddelande i samband med vattenskyddet fram till 2015 godkändes.
- Där står att jordbruket står för över hälften av helhetsutsläppen trots att mängden gödsel har minskat, skyddszoner inrättats och odlingsmetoder som minskar erosionen har införts.
Nylund konstaterade att jordbrukets fosforanvändning minskat till en tredjedel och kväveanvändningen med knappt hälften de senaste 15 åren. Samtidigt har husdjurens antal minskat rejält de 20 senaste åren. Nötkreaturen har till exempel minskat med 800.000 djur till nuvarande 950.000 djur.
- Det skulle vara roligt att höra det som är ett faktum: Att uppskattningen av jordbrukets utsläpp är just en uppskattning och ingenting annat.
Nylund tog fram resterna från avloppsverken som exempel. Näringsämnena försvinner ingenstans. Slutprodukten komposteras tillsammans med torv och används bland annat för byggande av grönområden och vägslänter. Det här handlar om rena fosforbomber som ingen jordbrukare ens skulle komma på tanken att använda på sina marker.
Nylund hänvisade till agroforstmagister Anne Kalmari som tagit prov på en vägslänt i Sockenbacka. Fosforinnehållet var 445 milligram per liter och ledningstalet 55,3. På en åker anses fosforvärdet vara betänkligt högt om det är 42 milligram per liter och ledningstalet om det överstiger tio.
- Märk väl att på vägslänter bortförs inte några näringsämnen med skörd. Lutningen är dessutom så gott som alltid så kraftig att det för en åker i miljöstödsprogrammet vore förbjudet att sprida flytgödsel. Belastningen av de här växande arealerna räknas enligt nuvarande praxis som jordbrukets utsläpp, sade Nylund.
Nils-Anders Granvik har i riksdagen ställt en fråga till regeringen i frågan och fått till svar av jordbruksminister Juha Korkeaoja att MTT ska reda ut varifrån de olika utsläppen kommer.
- I riksdagen talas det också i termer av att lantbruket står för över 50 procent. Utan att man vet. Jag anser att det här måste åtgärdas, sade Granvik.
Stefan Wallin medgav att den 50 procent, som man lägger jordbruket till last för, också innehåller den diffusa belastningen. - Alla utsläppskällor måste givetvis åtgärdas.
Sade Wallin och noterade att 200.000 människor varje vecka reser över Östersjön på passagerarfartyg som får släppa ut sitt toalettavfall orenat på tolv sjömils avstånd från kusten.
- Vi ska också komma ihåg att den största enskilda utsläppskällan för Östersjön är S:t Petersburg.
Valen i samband med ÖSP:s höstmöte gick som på räls. Mats Nylund omvaldes till ordförande. Likaså fick Bo Storsjö förnyat förtroende som vice ordförande. Också Susan Englund med suppleanten Olav Lillgäls samt Mikael Åsvik med suppleanten Johanna Andtbacka som var i tur att avgå ur styrelsen omvaldes.
I fullmäktige blev det några ändringar. Nya fullmäktigeledamöter blev Roger Backholm, Korsnäs; Karita Nynäs, Larsmo; Steve Nyholm, Munsala; Michael Kamis, Vörå och Mikael Hoxell Lappfjärdsnejdens trädgårdsproducenter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab