Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
15.12.2006 / Landsbygdens Folk
Nej till åländskt tilläggsstöd för sockerbetor
SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström visade i sin lantbrukspolitiska översikt vid Ålands Producentförbunds höstmöte att han har bra kontroll över vilka ärenden som hör till landskapet Ålands behörighet och som han "inte blandar sig i".
Ginström berättade också att jord- och skogsbruksministeriet sagt nej till det åländska förslaget att med landskapspengar betala extra stöd åt de åländska sockerbetsodlarna som kompensation för de dyrare frakterna till Säkylä när sockerbruket i Salo läggs ner.
Han konstaterade att spannmålspriserna nu för första gången på tio år vänt uppåt, men fortfarande är det långt kvar till en skälig lönsamhetsnivå. Priserna varierar också väldigt mycket inom EU och i Finland har exempelvis en foderuppköpare i Seinäjoki betalat mera för spannmål än industrin betalar för brödsäd.
Han såg två orsaker till de höjda spannmålspriserna, som väntas hålla sig kvar på den högre nivån.
- Dels var skörden svag och dessutom används en allt större del av spannmålsarealerna för produktion av energi.
I den allmänna diskussionen efterlyste Henry Lindström skattelättnader på samma sätt som i Sverige för biobränslen, men Tage Ginström trodde inte att den nuvarande regeringen kommer att göra något åt den saken.
Också landskapsregeringens beslut att inte längre betala skördeskadeersättning åt äppelodlare för exempelvis hagelskador togs upp. Ålands Bär- och Fruktodlarförenings ordförande Anders Jansson berättade att föreningen via ÅPF vänt sig till politikerna för att få en ändring av beslutet.
- Och det börjar väl verka som vi fått lite vind i seglen i alla fall, tyckte Jansson.
I det grådaskiga höstvädret kunde ÅPF-ordföranden Anders Englund också peka på ljusglimtar för lantbruket i form av bättre priser för lök, kinakål och äppel.
Också virkespriserna har gått upp och Englund betonade att det måste gynna jordbrukssektorn med nya energisatsningar, som innebär att en större del av trädet blir biobränsle.
- Nu gäller det för jordbruket att vara med fullt ut inom den här sektorn, både i produktionen och distributionen.
Vid höstmötet återvaldes Anders Englund som ordförande och som vice fortsätter Jan Salmén. Också Ralf Fagerholm och hans suppleant Karl-Anders Berglund återvaldes. I ÅPF:s kvinnosektion invaldes Agneta Leandersson.
Idel omval blev det beträffande Ålands representanter i SLC:s fullmäktige. Där fortsätter Sven-Anders Danielsson (ersättare Birgitta Eriksson), Niklas Mörn (Lena Klingberg) och Karl-Anders Berglund (Lennart Ekström).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab