Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
15.12.2006 / Landsbygdens Folk
Stor tveksamhet bland Nylands betproducenter inför nästa säsong
Många av sockerbetsproducenterna i Nyland kommer att ta ett mellanår i odlingen nästa år. Odlingskontrakten för betor möjliggör nämligen ett mellanår utan att odlaren för den skull måste säga upp odlingskontraktet. Andra kommer däremot att ta steget fullt ut och lägga ner odlingen helt. Det har framkommit vid de informationstillfällen som NSP hållit om nästa års branschavtal för betodlingen.
Vid ett möte för betodlarna i östra Nyland nyligen kom det fram att åtminstone 10 procent kommer att sluta odla. Men osäkerheten är stor.
- Alla gårdar är i olika situation. Var och en måste själv försöka räkna ut hur ekonomin för betodlingen ser ut ur den egna gårdens synvinkel, påpekar Börje Wikner från Kyrkslätt som är medlem i NSP:s betutskott.
Antalet odlare måste minska till nästa år, eftersom Finlands sockerkvot sänks.
- Om alla odlare fortsätter skulle de ändå vara tvungna att minska sin odlingsareal med 38 procent, säger Thomas Blomqvist som är betutskottets ordförande.
Det största frågetecknet i detta skede är hur stora transportkostnaderna kommer att bli då sockerbruket i Salo läggs ner. Då betorna från och med nästa säsong skall levereras till Säkylä istället för till Salo innebär det att transportsträckan kan öka med upp till 40-50 procent från Nyland. Förutom längre körsträcka påverkas då även tidtabellerna.
- Transporten till Säkylä innebär att transportbilarna bara hinner med ett lass per dag från Nyland. Det gör i sin tur att transportkapaciteten halveras jämfört med i dag då bilarna hinner med två lass, säger Henry Wikholm från Borgå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab