Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
8.12.2006 / Landsbygdens Folk
Kalkning godkänns knappast som åtgärd i miljöstödet
Det har redan länge ryktats om att EU-kommissionen ställer sig starkt kritiskt till att kalkningen skulle ingå som en del av basmiljöstödet i det miljöstödsprogram som träder i kraft nästa år. Det verkar således alltmer sannolikt att kalkningen inte kan komma med i programmet.
Likaså har kommissionen svårt att förstå att man som tilläggsåtgärd skulle betala ersättning för minskat behov av bekämpning av växtsjukdomar på A-och B-områdena. Åtgärden innebär bland annat en ökad användning av certifierat utsäde.
Även mångsidigare odling på A- och B-områdena har väckt diskussion. Kommissionen anser uppenbarligen att det handlar om åtgärder som bör ingå i den normala odlingen.
Det här ställer i så fall stora krav på de finländska myndigheterna att komma fram till åtgärder som dels går att förverkliga i praktiken, men som också kan komplettera miljöstödsprogrammet så att jordbruket kan få ut de ersättningar, som reserverats för miljöstödet.
Samtidigt börjar tiden bli knapp för det nya programmet, som ju ska träda i kraft i vår. Behandlingen i EU-kommissionen kommer i vilket fall som helst att ta tid.
- Om det ska lyckas att ha ett program färdigt inför odlingssäsongen, bör vi således få klarhet i ramarna för paketet ännu före jul, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström. Därefter kan detaljbehandlingen ännu fortsätta i samarbete med kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab