Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
8.12.2006 / Landsbygdens Folk
Energipriser och dålig skörd pinar mjölkbönder
Sommarens torka kostade de finländska mjölkbönderna 22 miljoner euro i form av sämre skörd. Ministeriet har reserverat endast tre miljoner för skördeskador. Samtidigt som skörden blev en förlust har energipriset stigit. För en gård med 30 mjölkkor betyder det här en merkostnad på 30.000 euro per år.
- För att kompensera de här extra kostnaderna borde en mjölkproducent med 30 kor få två cent till per liter.
Det här sade MTK:s och andelsmejeriernas mjölkombudsman Sami Kilpeläinen när han informerade om aktuellt i mjölkpolitiken på Milkas mjölkdag i Jakobstad senaste torsdag.
Trots dessa och en del andra dystra siffror som presenterades under dagen var det i en överlag positiv anda som mjölkbönderna träffades. Producentpriset på mjölk är högt på världsmarknaden och högst är priset i Finland. Kilpeläinen visade siffror på ett medelpris på 28,5 i EU då man i Finland betalar 33,7 cent.
- Trots detta och trots att vi har hög mervärdesskatt är konsumtionspriset lågt i Finland jämfört med andra länder.
Bland problemen inom sektorn räknade Kilpeläinen förutom höga energipris och dålig vallskörd upp bland annat det nya miljöstödsprogrammet som kan bli besvärligt att uppfylla för många mjölkgårdar.
En annan aktuell fråga är kraven på större utrymmen för kalvar.
- Var tredje gård har problem med att inte ha tillräckligt stora utrymmen för kalvarna. Det här måste åtgärdas. Nästa år minskar stöden om kraven inte uppfylls. Men det handlar inte bara om det. Det är viktigt att kraven uppfylls också med tanke på mjölkgårdarnas image.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab