Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
8.12.2006 / Landsbygdens Folk
Förbjudna preparat skakar tysk agrarhandel
Det är ingen konst för tyska jordbrukare att köpa olagliga bekämpningsmedel under disk. Det hävdar den tyska TV-kanalen ZDF som tillsammans med Greenpeace har avslöjat en omfattande svarthandel med förbjudna och delvis mycket giftiga preparat.
TV-kanalens redaktörer och experter gav sig ut för att vara jordbrukare som ville köpa preparaten. Testet ägde rum i sydvästra Tyskland och gränsområdet mellan Tyskland och Frankrike.
I de lindrigaste fallen såldes preparat som tidigare har varit tillåtna, men vilkas tillstånd har dragits in. Andra preparat var tillåtna i Frankrike och Belgien, men inte i Tyskland.
En andelsaffär på den franska sidan av gränsen var utan vidare beredd att överlåta tio liter av det höggiftiga insektsmedlet E 605 till de väntande kunderna. Efter att ha satts i förbindelse med talrika förgiftningar och dödsfall förbjöds preparatet i EU år 2003.
Insektpreparatet Endosulfan kunde också inhandlas i ett flertal affärer trots att medlet inte är tillåtet i EU.
De flesta affärer gav endast ut preparaten mot kontant betalning utan kvitto. Några affärer bifogade kvittenser som var utställda i Frankrike. Affärerna har polisanmälts.
Testarna anser att det är överraskade lätt att få tag i förbjudna preparat. Man konstaterar att lanthandlarna på båda sidor om den tysk-franska gränsen vänder sig till skrupellösa bönder som inte drar sig för att spruta förbjudet gift på frukt och grönsaker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab