Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
1.12.2006 / Landsbygdens Folk
Intentionsavtalet om Skogsägarförbundet Kusten undertecknades
I går eftermiddags klev de finlandssvenska skogsägarna ett steg närmare ett gemensamt skogsägarförbund. Då undertecknades intentionsavtalet om en samgång mellan Österbottens skogsägarförbund och Nylands skogsägarförbund. Avtalet har tidigare godkänts av båda skogsägarförbundens styrelser.
Det nya förbundets namn blir Skogsägarförbundet Kusten rf. Enligt intentionsavtalet inleds verksamheten redan den första januari. De två skogsägarförbundens förbundsmöten måste ännu fatta slutgiltigt beslut om saken. För Österbottens del sker det fredag nästa vecka i Vasa. Nyland har tidigare hållit ett möte, där man beslutit att upphöra med verksamheten. Beslutet måste bekräftas på ännu ett möte, som hålls den 28 december i Borgå.
Det nya förbundets främsta roll blir att satsa på det privata skogsbrukets intressebevakning, och att utveckla verksamheten inom skogsvårdsföreningarna. Även frågor som handlar om skogscertifiering har en central roll.
Skogsägarna inom förbundets område betalar skogsvårdsavgift för sammanlagt 588.132 hektar, varav 379.737 hektar finns i Österbotten och 208.395 hektar i Nyland. Ägarna är sammanlagt 24.200, varav 17.500 finns i Österbotten och 6.700 i Nyland.
Nu i början koordineras verksamheten från Vasa, men arbetsutrymmen finns också på SLC:s kansli i Helsingfors.
Såsom skogsägarförbunden nu har representation i SLC:s fullmäktige kommer också det nya fusionerade förbundet att vara representerat där. SLC kommer likaså att vara representerat i skogsägarförbundets fullmäktige och styrelse.
Åboland, som än så länge står utanför det nya förbundet, fortsätter som självständig medlem i SLC och har således egen representation i fullmäktige.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab