Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
1.12.2006 / Landsbygdens Folk
Nationella stödpaketet för nästa år klart
Förhandlingsparterna har kommit överens om innehållet i det nationella stödpaketet för nästa år. Slutsumman uppgår till 573,28 miljoner euro. Här ingår alltså de viktiga komponenterna nordliga stödet enligt artikel 142, stödet till södra Finland enligt artikel 141 samt LFA-stödets nationella tilläggsdel. SLC:s fullmäktige tar ställning till paketet i dag fredag, medan MTK har behandlat paketet i går.
- Vår styrelse behandlade förslaget på måndagskvällen och kunde konstatera att uppgörelsen helt följer de riktlinjer som tidigare enhälligt godkänts, säger SLC-basen Holger Falck om den uppnådda stöduppgörelsen. Han anser att nästa års stödpaket väl kan försvaras under de budget- och utbetalningsramar som nu gäller.
I statsbudgeten för nästa år finns reserverat 566,17 miljoner för nationellt inkomststöd, dessutom finns en överföring från i år på 8 miljoner euro.
- Det här gjorde att vi i beredningen hade 574,17 miljoner att fördela, förklarar SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som sitter med i lantbruksförhandlarnas beredningsgrupp.
- Vi har lämnat ett belopp på 0,89 miljoner euro ofördelat, eftersom finansministeriet har förutsatt att det måste finnas en ofördelad reserv på minst 0,80 miljoner euro.
För dikor sjunker stödet med en euro per djurenhet i hela landet, för tjurar blir sänkningen tre euro per djurenhet. För tackor och getter blir sänkningen alltså något kraftigare, 9 euro per djurenhet.
För hästarna blir sänkningen 5 euro per djurenhet i alla stödregioner inom SLC:s medlemsområde.
För svinen blir sänkningen 8 euro per djurenhet på A- och B-områdena. På C1-området är beskärningen 7 och på det övriga C-området 6 euro.
Stödet till värphönsen sjunker med 2 euro per djurenhet i hela landet och till fjäderfäkött - broiler och kalkon - med 8 euro per djurenhet.
Stödet till mjölken blir oändrat på A- och B-områdena, medan C-området kan räkna med en förhöjning. Sammanlagt blir förhöjningen 0,5 cent per liter på C1-området, 0,6 cent på C2- och 0,3 cent från och med C2 norra och norrut.
För LFA-stödets nationella tilläggsdel finns 119,3 miljoner reserverat.
De nordliga hektarstöden är oförändrade, med undantag för sockerbetor där stödet sänks med 105 euro per hektar.
Det allmänna hektarstödet på det nordliga stödområdet som utbetalas på C2 och norrut hålls oändrat. Hektarstödet till unga jordbrukare på C-området höjs däremot med 4 euro per hektar. Det stödet har nu nått taket på 36 euro.
Stödet till växthussektorn blir oändrat för lång odling på A- och B-områdena, medan det sänks med 0,3 euro per kvadratmeter för den korta odlingen. På C-området är sänkningen 0,1 euro för den långa och 0,4 euro för den korta odlingen. Lagringsstödet för trädgårdsprodukter är i det närmaste oändrat.
Stödet till potatissektorn hålls på 7,2 miljoner euro.
Det stöd som EU-kommissionen gav Finland rätt att utbetala som kompensation för sänkt sockerpris höjs märkbart nästa år. I år har stödet varit 60 euro men kommer nästa år att uppgå till 267 euro per hektar.
- Förhöjningen är betydande, men står helt i proportion till prissänkningen på socker, förklarar Tage Ginström. Men det är beklagligt att myndigheterna inte har ordnat nya anslag för detta, utan pengarna måsta tas från anslaget för det nationella inkomststödet i statsbudgeten. I pengar handlar det nästa år om 5 miljoner euro.
I stödpaketet ingår en reservering på 13 miljoner euro för ett växtodlingsstöd i södra Finland. I protokollet i anslutning till förhandlingarna har parterna kommit överens om att man före utgången av februari ska komma överens om hur beloppet på 13 miljoner ska användas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab