Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
1.12.2006 / Landsbygdens Folk
Lantbrukssällskapen satsar på bioenergirådgivning
Svenska lantbrukssällskapens förbund satsar på bioenergirådgivning. Förbundet som höll sitt årsmöte i Sydösterbotten i slutet av förra veckan har inrättat en tjänst som bioenergirådgivare. Meningen är att den nya tjänsteinnehavaren ska utses före jul. Femton personer har sökt tjänsten.
Förbundets direktör Kim Nordling säger att rådgivaren ska ha hela Svenskfinland som arbetsfält. Var den nya rådgivaren placeras beror helt på vem som blir vald.
Förbundet har rätt långt tänkt igenom vad den nya rådgivaren ska syssla med. Han eller hon ska vara en innovatör. Meningen är att personen ska jobba mycket på gårdsnivå och se på energisituationen för just den gården.
- Sedan ska personen se hur bioenergi kan användas för att bli attraktivt på just den gården. Man ska se över hur man kan ersätta köpt energi med energi som produceras på gården. Man ska se över vad som är lönsamt för de enskilda gårdarna.
Nordling säger att det också kan bli aktuell med rådgivning för energisatsningar i större skala till exempel i fråga om entreprenörskap och försäljning av tjänster.
- Samtidigt gäller det inom denna sektor att söka samarbetspartners och skapa nätverk.
Nordling säger att lantbrukssällskapens energirådgivare ingalunda ska stirra sig blind på energi från åkergrödor.
- Nej, det är helheten som gäller. Skogen ska givetvis också vara med då man talar om energiproduktion. Men det är klart att den bioenergi som kan produceras på åkern är viktig för oss. Precis som biogas som man kan få från avfall.
Nordling säger också att lantbrukssällskapens övriga kompetens givetvis också kommer in i bilden i energirådgivningen.
- Då det gäller energirådgivning inom växthussektorn har vi redan den verksamheten. Men i energiproduktionen behövs också kompetens inom ekonomin och växtodlingen för att man ska få ut maximalt. Allt detta ska samverka.
Den nya tjänsten som rådgivare för bioenergi finansieras av Finlandssvenska jordfonden, Jord- och skogsbruksministeriet samt Svenska småbruk och egnahem i Österbotten.
I samband med årsmötet valdes en styrelse som består av Holger Falck, Sibbo; Bo-Erik Sandell, Åland; Bengt Sohlberg, Sjundeå; Lars Ström, Vörå; Mikael Söderholm, Kimito och Peter Thölix, Korsholm. Styrelsen återvalde inom sig Bengt Sohlberg till ordförande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab