Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
1.12.2006 / Landsbygdens Folk
Morötter för biobränslen nu
Stefan Wallin, sfp-ordförande och blivande miljöminister, anser att skattelättnader för biobränslen borde tas i bruk nu. När användningen sedan väl kommit igång förlorar stöden sin betydelse ändå, menade Wallin vid de åboländska odlarnas höstplenum.
Wallin säger att han uppskattar de initiativ som kommit från odlarhåll i för satsningar på biobränslen.
- Energi är en fråga som kommer att finnas på den politiska dagordningen under överskådlig tid. Alla komponenter kommer att behövas, också de småskaliga, säger Wallin och citerar bedömningarna att man kan skapa 30.000 nya jobb på landsorten.
Partiordföranden uppmanade odlarna att kräva att partierna klart säger hur de ställer sig till fortsatt inhemsk brödsädsproduktion, fiskodling, växthusnäring, pälsdjursfarmning och arvs- och gåvoskatten.
- Vi måste kunna förutsätta att de krafter som med den ena mungipan talar om sysselsättning, rena livsmedel och självförsörjning också skall kunna säga att de stöder den nationella lantbrukspolitikens mål, att hålla produktionen igång och sysselsättningen. Det skall ske inte bara i ord utan också i konkreta åtgärder till exempel i regeringens budgetria.
- Det är det samförstånd jag hoppas på.
Konkret talade Wallin för en utbyggnad av avbytarsystemet att gälla också pälsdjursfarmningen.
- Vi tycker att semester är en social rättighet, inte att stöda näringsverksamhet, sade han.
Han talade också för slopande av arvsskatten, med hänvisning till problemen för små familjeföretag vid generationsväxlingar.
Enligt Wallin kulminerar många viktiga lantbrukspolitiska frågor under den nästa valperioden. Nästa regeringsprogram blir därför "en manual i lantbrukspolitik", en bara lätt beslöjad påpekan om att det är viktigt att sfp är med och utarbetar det.
ÅSP omvalde sin ordförande, Cay Blomberg. Ny i styrelsen blev Thomas Johansson från Korpo med Börje Skaag från Houtskär som suppleant. I SLC:s fullmäktige representeras ÅSP av Peter Lundström och Sture Renlund, medan Kurt Jansson ersätts av Birgitta Rosenberg som varit hans suppleant.
Också Finska hushållningssällskapet omvalde vid sitt höstmöte Mikael Söderholm som ordförande, liksom de övriga styrelsemedlemmarna utom Gunnar Ölander som avsagt sig och ersattes av Mats Nurmio från Västanfjärd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab