Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
1.12.2006 / Landsbygdens Folk
Vattenskyddet engagerar ÖSP
Statsrådets principbeslut om vattenskyddet fram till 2015 väckte mycken diskussion på ÖSP:s fullmäktigemöte på måndagen. Förbundsordförande Mats Nylund konstaterade redan i sitt inledningsanförande att pressmeddelandet om vattenskyddet var direkt stötande för jordbrukarna.
- Man valde att bortse från allt jordbrukarna gjort för miljön. Jag förstår inte den ensidiga beskyllningen mot jordbruket. Vi har faktisk gjort mycket med tanke på miljön. Vi har ändrat mycket både i form av gödsling och odlingsmetoder.
Nylund sade att medan det ställs hårda krav på jordbruket så klarar sig till exempel en golfbana med rekommendationer.
- På en golfbana göder man inte tiotals gånger mera än oss. Man göder hundratals gånger mera. Gödslingen på en golfbana motsvarar gödslingen på flera tusen hektar åker. Samma gäller då man anlägger grönområden. Här gäller också bara rekommendationer liksom i en massa annan verksamhet inom jordbyggnad. När man mäter de här utsläppen i havet utgår man genast från att jordbruket är skyldigt. Det som inte berör oss borde inte få belasta vårt konto.
Men Nylund påpekade också att jordbrukarna måste vara realister och inse att hårdare krav är på gång.
- Nu gäller det för oss att ta en aktiv roll i de fortsatta diskussionerna. Lyckas vi bra kan vi påverka. Misslyckas vi kan detta bli ett nytt Natura för oss. Vi ska försöka göra allt vi kan via de påverkningsmöjligheter vi har.
Bjarne Mara konstaterade att man borde ha en jämn fördelning av de olika sektorerna över hela landet för att minska utsläppen.
- Klart är ju att utsläppen från svartjord är större än från vallodling. Men jag tycker också att kritiken mot jordbruket är för ensidig. Medan man ställer hårda miljökrav på oss i producentledet kan man skjutsa en ost av och an hur mycket som helst i den fria konkurrensens namn. Då är det ingen som tänker på miljöbelastningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab