Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
29.11.2006 09:11:01 / Agrolink
Gårdarna i Finland producerar mångsidiga tjänster
 
Av de finländska gårdarna bedrev år 2005 omkring 24 300 gårdar övrig företagsverksamhet vid sidan av jord- och skogsbruket. Detta är över en tredjedel av alla gårdar i landet. Antalet gårdar med flerbranschverksamhet har ökat med omkring tio procent sedan år 2000. Uppgifterna om övrig verksamhet på gårdarnas härrör sig från Tikes strukturundersökning om lantbruket och samarbete med MTT Ekonomiforskning.

Ett typiskt exempel på en flerbranschgård är en större spannmålsgård i södra Österbotten eller Egentliga Finland som bedriver maskinentreprenad. Maskinentreprenad, som räknas som en serviceform, var den viktigaste enskilda branschen inom sektorn övrig näringsverksamhet och utövades år 2005 av omkring 10 000 gårdar.

Företagsverksamhet från industri till service

Förutom entreprenadtjänster producerades på gårdarna ett mycket brett urval av servicetjänster, att från turism och inkvartering till vård- och omsorgstjänster. Industriell verksamhet, bland annat förädling av livsmedel och trävaror samt energiproduktion, utövades som huvudsyssla på sammanlagt omkring 3750 flerbranschgårdar. Omkring 1 300 gårdar verkade inom handeln. Övrig primärproduktion, såsom fiskodling, fiske, pälsfarmning och renskötsel, bedrevs på sammanlagt 1 800 gårdar. Byggnadssektorn är den sektor som vuxit snabbast.

 

Den ekonomiska betydelsen hittills liten, sysselsättningen ökande

Den ekonomiska betydelsen av den övriga företagsverksamheten var i medeltal ganska liten inom de flesta branscherna. På omkring 40 % av flerbranschgårdarna var omsättningen av den övriga företagsverksamheten under 10 000 euro. Ett undantag utgör de gårdar som har byggnadsverksamhet som huvudsaklig produktionsgren, av vilka nästan hälften hade en omsättning på över 50 000 euro.


Den övriga företagsverksamhetens sysselsättande verkan var sammanlagt omkring 22 300 årsverken, dvs. omkring ett årsverke per gård. På de flesta gårdarna utfördes arbetena inom den övriga företagsverksamheten av jordbrukarfamiljen själv, men de utomstående anställdas betydelse håller på att öka. Ännu år 2000 sysselsatte den övriga företagsverksamheten 11 300 utomstående anställda, men år 2005 var motsvarande siffra redan nästan 15 000 personer.


Tike har i samarbete med MTT Ekonomiforskning sedan år 2000 samlat in data om småföretagsverksamhet som bedrivs på gårdarna i Finland. Genom Lantbrukets strukturundersökning har vi fått in data om den arbetstid som på gårdarna används för övrig företagsverksamhet, om antalet anställda i verksamheten, nettointäkterna av verksamheten samt verksamhetens omsättning, den inbördes prioriteringen av de branscher som utövas samt beskattningsformen.


Publikationen Övrig företagsverksamhet på lantbrukslägenheterna 2005 innehåller statistiska uppgifter om den övriga företagsverksamhet som bedrivs på gårdarna och om hur företagsverksamheten förändrats i Finland år 2000-2005. I publikationen presenteras uppgifterna bland annat enligt bransch, produktionsinriktning och åkerstorleksklass. Den regionala indelningen har gjorts enligt arbetskrafts- och näringscentralernas distrikt och enligt hela landet.

Ytterligare uppgifter

Irene Mustalahti, forskare, Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral

tfn 020 77 21340, e-post förnamn.efternamn@mmmtike.fi


Leena Rantamäki-Lahtinen, forskare, MTT Ekonomiforskning, tfn 03 4188 3122, e-post: förnamn.efternamn@mtt.fi


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab