Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
24.11.2006 / Landsbygdens Folk
Miljöstödet i motvind
Det ser ut som om miljöstödet inte kommer att godkännas i den form som Finland föreslagit för kommissionen. Kommissionens tjänstemän anser att en del av de krav som finns i förslaget till nytt miljöstöd borde höra till normal odlingssed. Det framkom på NSP:s höstmöte på Hanaholmen i tisdags.
Enligt NSP:s ordförande Thomas Blomqvist skulle det därför vara viktigt att miljöstödsförbindelsen i framtiden inte är ett krav för övriga stödformer.
SLC-ordförande Holger Falck bekräftade att det kommit dåliga nyheter från kommissionen om miljöstödet.
- Miljöstödet kommer inte att godkännas i den form vi skickade till kommissionen i somras.
Enligt Falck är det problem med tre kriterier i miljöstödet. Det första handlar om den kalkning av surare jordar som skulle vara ett villkor för stödet i södra Finland.
- Enligt kommissionens tjänstemän hör kalkning till normal god jordbrukarsed, därför kan det inte var villkor för ett stöd.
Samma signaler har kommit från kommissionen också vad beträffar användningen av certifierat utsäde och en mångsidigare växtföljd.
Enligt Holger Falck kan man inte nå längre i förhandlingar på tjänstemannanivå mellan kommissionen och jord- och skogsbruksministeriet.
- Det behövs en politisk lösning mellan vår minister och jordbrukskommissionären. Tyvärr orkar inte alla tro på en lösning i detta skede.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab