Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
24.11.2006 / Landsbygdens Folk
Alla sockerbetsodlare med grundleverans har rätt till strukturstödet
Alla sockerbetsodlare som har haft grundleveransrättighet för kvotsocker under marknadsåret 2006-2007 har rätt till det strukturstöd som statsrådet beslöt om i början av november, förtydligar överinspektör Aune Kurki vid jord- och skogsbruksministeriet.
Man skiljer alltså inte på vart betodlaren levererat betorna, hur långt borta de befinner sig från det bruk som läggs ner eller den areal som var och en tar ur bruk för sockerbetsodling.
Betodlarna kommer att få stöd för ett värde på 38 procent av grundleveransrätten, dock högst 124 euro per ton socker. Det är just med 38 procent som vår sockerproduktion av inhemska betor torde minska nästa år, när bruket i Salo läggs ned.
Av den del av omstruktureringsstödet - knappt 7 miljoner euro - som går till sockerbetsodlarna har maskinentreprenörerna rätt till 10 procent, det vill säga sammanlagt knappt 700.000 euro. Stödet betalas för högst 30 procent av entreprenörens kontraktsareal 2006, men inte för entreprenörens egen odlingsareal eller för sådan areal som tillhör entreprenadmaskinernas, alltså sånings- och skördemaskinernas, ägare.
Mer information om stödet och hur det ska sökas kommer ut under nästa år. Det sker sedan när beslutet från EU har kommit.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab