Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
24.11.2006 / Landsbygdens Folk
Världsmarknaden har sug på korn
Knappheten på korn ute i världen har föranlett EU-kommissionen att bromsa exporten. Senaste vecka införde EU:s spannmålskommitté streck för korn, varvid exportlicensernas giltighet förkortas från fyra månader till 60 dagar.
Det största intresset såväl på världsmarknaden som EU:s inre marknad gäller nu korn. EU är relativt ensam aktör då Australien på grund av torka har fallit bort som exportör under den löpande säsongen. Ukraina har stora interna problem med exportbegränsningar.
Under de senaste veckorna har flera stora affärer gjorts. Tunisien köpte först 50.000 ton korn och har sedan återkommit med en affär på 125.000 ton. Även Jordanien har köpt korn. Det har lett till snabbt stigande priser i EU. I Tyskland har priset för foderkorn stigit högre än för vete.
Marknaden frågar också efter havre. EU-25 har varit världens största havreexportör, men faller tillbaka till en andraplacering på grund av en hög intern efterfrågan.
Platsen som världens största havreexportör intas av Kanada, som innevarande säsong exporterar rekordmängden 1,9 miljoner ton. Därmed når Kanada en marknadsandel på 80 procent.
Den europeiska unionen kan för sin del bokföra en exportandel på elva procent. I EU-25 är det främst Sverige och Finland som står för havreexporten, medan övriga havreodlande länder har blivit nettoimportörer.
USA förväntas köpa upp 84 procent av den globala havreexporten. Den amerikanska skörden har reducerats betydligt på grund av torka och hetta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab