Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
24.11.2006 / Landsbygdens Folk
Mest ekolivsmedel i rika industriländer
Världsmarknaden för ekolivsmedel är tvådelad. Konsumtionen är starkt koncentrerad till de rika industriländerna. Den ekologiska produktionen vinner däremot snabbast fotfäste i Sydamerika, Asien och Afrika.
Enligt den senaste rapporten från det internationella forskningsinstitutet Organic Monitor vidgas klyftan mellan den ekologiska livsmedelsproduktionen och konsumtionen.
På grund av produkternas högre priser, koncentreras konsumtionen av ekologiskt producerade livsmedel till industriländerna. Befolkningen i Schweiz, USA och Singapore använder mest pengar för inköp av ekologiska produkter. För närvarande täcker Europa och USA mer än 90 procent av världskonsumtionen, medan resten av världen odlar för export.
Snabbast ökar produktionen i utvecklingsländerna. Den ekologiskt odlade arealen i Sydamerika, Afrika och Asien har ökat med flera hundra procent sedan år 2000.
Ekologiska bönor, spannmål och nötter skeppas mestadels från Kina, Turkiet och Brasilien. Kryddor kommer från Indien, Paraguay och Etiopien, medan frukt och grönsaker exporteras från Afrika och Asien. Latinamerika och Australasien har etablerat en betydande produktion av ekologiska köttprodukter.
Världsmarknaden för ekologiska livsmedel och drycker ökar snabbt. För närvarande omsätter världsmarknaden cirka 40 miljarder dollar per år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab