Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
24.11.2006 / Landsbygdens Folk
Nytt sätt att beräkna skogstillgångarna gav uppmuntrande resultat
Det är möjligt att vi oroar oss i onödan över att skogarna kommer att försvinna. Ett internationellt expertteam har visat att skogstillgångarna generellt sett i själva verket ökar förutom i vissa fattiga länder. Detta väcker förhoppningar om att skogsskövlingen går mot sitt slut även i dem.
Teamet under ledning av professor Pekka Kauppi från Helsingfors universitet fick fram uppmuntrande resultat med ett nytt perspektiv på material som hämtats från olika länder. Rönen publicerades i vetenskapstidskriften PNAS.
Forskarna tog fram ett kalkyleringssätt som beaktar förutom skogsarealen även trädbeståndets volym, biomassa och mängden atmosfärisk koldioxid som binds i det. Genom att tillämpa kalkyleringssättet på FN:s skogsdata noterade forskarna att biomassan hade ökat i omkring hälften av världens 50 skogrikaste länder under de senaste 15 åren. Arealen skog hade ökat i 22 av dessa länder.
Glädjande exempel är de två folkrikaste nationerna: i Kina ökar skogarnas areal och biomassa, medan man i Indien har kommit upp till balansläge. Dessvärre minskar skogsarealen och biomassan fortfarande i sådana skogrika länder som Brasilien och Indonesien.
Data från över 200 år visar att skogarealen på många ställen i världen inte längre minskar, utan har börjat öka. Forskarna talar om en vändpunkt. Enligt dem är vändpunkten redan nådd i länder där bruttonationalprodukten ligger över 4.600 US-dollar per invånare.
Målmedveten politik kan också ge positiva resultat. Till exempel i Kina har skogsarealen börjat öka tack vare omfattande beskogningsprojekt, trots att BNP ännu ligger under den ovan nämnda gränsen. Från 96 miljoner hektar skog i slutet av sjuttiotalet har man kommit upp till 143 miljoner hektar i dag.
På hela den asiatiska kontinenten vände trenden helt nyligen: ännu under åren 1990-2000 försvann 792.000 hektar av Asiens skogar, medan skogsarealen har ökat med en miljon hektar under detta årtusende.
Experterna tror att många andra länder också kommer att nå vändpunkten under de tre följande årtiondena. När det kommer att ske en förändring på det globala planet beror i hög grad på Brasilien och Indonesien, där skövlingen av de tropiska skogarna fortgår i rasande takt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab