Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
21.11.2006 17:02:51 / Agrolink
Statsrådet fastställde stödnivåerna på husdjursstöd

Statsrådet fastställde den 16 november stödnivåerna på vissa nationella stöd för husdjursproduktion för år 2006. Ändringarna gäller stöd som betalas per djurenhet för följande djur i södra Finland (stödregionerna A och B): dikor, tjurar, tackor och getter samt köttfjäderfä. I regionen för nordligt stöd (stödregion C) ändrades stödnivåerna på djurenhetsstödet för svin, köttfjäderfä, tackor samt hästar i region C4.

Enhetsstöden justerades eftersom enligt antalet stöddugliga stödenheter skulle efterfrågan på stöd på den ursprungliga stödnivån ha överskridit anslagsramen. I stödregionerna A och B sänks djurenhetsstödet för dikor och tjurar med 3 euro per djurenhet. Efter ändringen uppgår stödet till 80 euro för dikor och till 208 euro för tjurar per djurenhet. Stödet för tackor och getter sänks med 10 euro per djurenhet. Efter ändringen uppgår stödet till 197 euro för tackor och getter per djurenhet.

Nordligt stöd betalas i stödregion C i Mellersta och Norra Finland. Det nordliga stödet berörs förutom av anslagsramen även av begränsningar som gäller antal enheter som utgör grunden för stödet. Nordligt stöd kan betalas för högst de antal stödenheter som har fastställts i bilaga II till kommissionens beslut om nordligt stöd. Antalet enheter, som utgör grunden för stödet, begränsas genom en stödenhetskoefficient, om antalet stödenheter som beräknas utgående från godtagbara ansökningar överstiger nämnda maximibelopp. Stödenhetskoefficienten beskriver den andel av antalet stödenheter som ger rätt till stödet, för vilka stödet betalas.

År 2006 beräknas antalet djurenheter för tackor och getter för första gången överskrida helhetsbegränsningen för det nordliga stödet. Överskridningen är drygt 200 djurenheter. Den delområdesspecifika begränsningen överskrids i stödregionerna C3 och C4. Därför behöver stödenhetskoefficienten i dessa regioner ändras så att den är 0,80 i region C3 och 0,85 i region C4 i stället för den tidigare koefficienten 1,00. Beslutet om nordligt stöd gör det möjligt att höja enhetsstödet i regionerna C3 och C4. Genom dessa höjningar kan nivån på enhetsstödet för stöd för getter ligga kvar på samma nivå som tidigare. Stödet för getter sänks i stället beräknat för hela produktionen med 48-73 euro per djurenhet.

På grund av risken för att begränsningen per stödregion överskrids har stödenhetskoefficienten för hästar i region C4 ändrats från 0,66 till 0,63, vilket sänker enhetsstödet med 13 euro per djurenhet. Det föreslås att stödet för svin sänks i regionen för nordligt stöd så att ändringen beräknad för hela produktionen är 4-5 euro per djurenhet.

Antalet stöddugliga djurenheter för köttfjäderfä beräknas bli mindre än väntat, och därför höjs djurenhetsstödet med 5 euro per djurenhet i alla stödregioner.

Närmare information från jord- och skogsbruksministeriet:
överinspektör Esa Hiiva, tfn 09-160 526 57, 040 733 6225


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab