Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
17.11.2006 / Landsbygdens Folk
Nationella stödet beskärs också det här året
Även i år blir det vissa beskärningar i de nationella stöden till jordbruket.
Utgående från de produktionsvolymer man känner till nu blir det en beskärning av stödet till dikorna och tjurarna på A- och B-områdena med 3 euro per djurenhet. På samma område blir beskärningen av stödet till tackor och getter 10 euro per djurenhet.
På C1-området beskärs stödet till svinen med 5 euro och på de övriga C-områdena med 4 euro per djurenhet. Minskningen beror närmast på en ökning av produktionen på C1-området.
Produktionen av fjäderfäkött har däremot minskat, vilket gör det möjligt att höja stödet med 5 euro per djurenhet i hela landet.
I stöduppgörelsen från december i fjol kom man överens om att bevilja ett tillskott på 0,1 cent per liter mjölk på A- och B-områdena, i fall produktionen minskar så mycket att man klarar sig inom det stödtak som EU-kommissionen har fastställt för områdena. Andra villkor var att även C-området i så fall kan få samma förhöjning och att det efter förhöjningarna blir en summa på 4,8 miljoner euro över, som kan överföras från stödanslaget 2006 till 2007. Som det ser ut i dag minskar produktionen emellertid inte så mycket på A- och B-områdena att 0,1-centen skulle kunna utbetalas. Från producenthåll har man dock ansett att årets speciella väderförhållanden, som på många ställen har lett till brist på foder, ännu kan påverka årets mjölkproduktion.
I förhandlingarna om det nationella inkomststödet till jordbruket har parterna nu gjort en reservering som kan tas i användning i vår om produktionen minskat så pass mycket att 0,1-centen kan utbetalas. För äggproduktionens del har en liknande reservering gjorts. Totalt uppgår de här reserveringarna till 2,32 miljoner euro, vilket räcker till 0,1 cent per liter mjölk och 2 euro per djurenhet för värphöns i hela landet.
Huruvida förhöjningen till äggsektorn kan utbetalas beror på utslaget i de besvär som några större hönsgårdar har inlämnat. De anser att de inte har fått stöd för hela sin produktion. Om de här gårdarna får rätt i sina besvär blir det inte pengar över för utbetalningen av förhöjningen på 2 euro per djurenhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab