Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
17.11.2006 / Landsbygdens Folk
HK Ruokatalo-koncernen blir HKScan
HK Ruokatalo Group och svenska köttkoncernen Swedish Meats går samman. Det nya aktiebolaget döps till HKScan. Affären måste godkännas av båda företagens beslutande organ, som säger sitt under december. Affären ska fullföljas i januari nästa år.
Blir affären verklighet kommer HKScan att ha verksamhet i åtta länder runt Östersjön. Enligt Kai Seikku, vd för HK Ruokatalo Group och blivande vd för HKScan, var ett av de vägande skälen till köpet av Swedish Meats varumärket Scans starka ställning i Sverige. Bland svenska konsumentprodukter är Scan det tredje mest välkända, etta är Arla och tvåa Findus. Genom köpet av Swedish Meats blir HK-gruppen också marknadsetta i Sverige, en ställning som hade varit mycket svår om inte omöjligt att nå utan företagsköp.
- Den nya helheten kommer också att vara tillräckligt stor för att koncernen ska kunna växa ytterligare.
Marcus H. Borgström, HK Ruokatalo Groups styrelseordförande, säger att råvarumarknaderna är lokala.
- På det lokala planet kommer affären inte att betyda förändringar för den enskilda producenten. Vi har lokala finländska varumärken som görs av finländska råvaror. Köpet av Swedish Meats har enligt min åsikt gjort HK starkare, vilket bäddar för konkurrenskraftiga producentpriser i framtiden.
En av orsakerna till HK:s köp av Swedish Meats är ändå likheterna i köttproduktionen i Sverige och Finland. Kai Seikku nämner som exempel att i båda länderna satsas det på produktionsdjurens välfärd och att djursjukdomar är förhållandevis sällsynta.
Också Seikku anser att producenterna drar fördel av ett större företag. Han betonar att HKScan är ett finländskt företag. Men:
- Produkterna kommer att tillverkas där det lönar sig tekniskt och ekonomiskt, oberoende varifrån råvaran kommer. De geografiska gränserna kommer att suddas ut.
HKScan har som mål en affärsvinst på fem procent och att vara marknadsetta i länderna kring Östersjön. Detta ska nås genom att minimera kostnaderna och utveckla nya produkter som tilltalar konsumenter i flera länder.
- Vi vill utveckla konsepterna, inte enbart producera utgående från traditionella recept, svarar Seikku på frågan om han verkligen tror att svenskarna skulle äta HK:s blåa och finländarna ta till sig falukorven.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab