Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
17.11.2006 / Landsbygdens Folk
ÅPF vill ha ändringar i Ålands nya LBU-program
Ålands Producentförbunds styrelse har många förslag till ändringar och förbättringar i Ålands landskapsregerings utkast till Landsbygdsutvecklingsprogram för åren 2007-2013. Organisationen hoppas att synpunkterna beaktas i det slutliga programmet, som landskapsregeringen siktar på att slå fast den 23 november.
ÅPF:s styrelse anser bland annat att det föreslagna nya miljöstödets gräns för en djurgård vid 0,4 djurenheter per hektar har satts för högt. Förslaget innebär exempelvis att en gård med cirka 20 mjölkkor (+rekrytering) i ett verkligt räkneexempel riskerar att inte klassas som en djurgård. Antalet djurenheter per ha bör enligt ÅPF vara detsamma som i LFA-stödet eller åtminstone slås ut så att det berättigar till en viss mängd areal på gården.
- Det är inte rimligt att en gård med ett tjugotal kor ska falla ur systemet och inte klassas som en djurgård, poängterar ÅPF.
Beträffande stödnivåerna konstaterar producentförbundets styrelse att växtodlingsgårdar inte gynnas i det nya LBU-programmet. Basstödnivån för åkergrödor är för låg och möjligheterna till tilläggsåtgärder är för få. Detta gäller särskilt för odlare av grödor som potatis och sockerbeta.
I kostnadskalkylerna för växtodling bör åländska förhållanden beaktas, så att man "förhoppningsvis kan närma sig nivåerna för åkergrödor på husdjursgårdar".
I dagsläget finns det enligt ÅPF mycket stora risker för att speciellt växtodlingsgårdar som inte har lämpliga marker för någon frivillig åtgärd helt ställer sig utanför miljöstödet. Enbart grundstödet på 75 euro per hektar är inte tillräckligt attraktivt för odlare med krävande grödor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab