Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
17.11.2006 / Landsbygdens Folk
Finländskt interventionsvete säljs för 141 euro
Senaste veckas torsdag beslöt EU:s förvaltningskommitté för spannmål att sälja 3.700 ton vete ur de finländska interventionslagren till priset 141,1 euro per ton. Vetet kommer att användas på den inre marknaden, men enligt reglerna för interventionshandeln så berättar förvaltningskommittén inte vem som är köpare och inte heller till vilket land spannmålen säljs. Det är ändå inte troligt att partiet sålts till den finländska marknaden, eftersom priset ligger betydlig över det pris som finländska aktörer betalar för detta års veteskörd. Vetet som säljs ur interventionslagren är överårigt och härstammar från senaste skördesäsong.
Intresset för det finländska vetet var så stort att hela det parti på 30.000 ton som var till salu skulle ha kunnat säljas på en gång. Kommissionen godkände emellertid bara det högsta budet.
Vid förvaltningskommitténs möte såldes också ett parti på 25.000 ton finländskt korn till priset 125,7 euro per ton. Det partiet såldes inte till den inre marknaden utan kommer att exporteras ut från EU. Mera finländskt korn väntas ha blivit sålt vid det förvaltningskommittémöte som hölls denna veckas torsdag, det vill säga igår.
Förutom de finländska partierna godkände förvaltningskommittén även försäljning av 9.300 ton svenskt maltkorn till priset 153 euro per ton. Från Danmark såldes 2.700 ton vete till priset 146 euro per ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab