Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
17.11.2006 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet avvisar frivillig modulering
En bred majoritet i EU-parlamentet avvisade på måndagen i plenum EU-kommissionens förslag till frivillig modulering. Kommissionen har föreslagit att medlemsländerna frivilligt får överföra en femtedel av CAP-stöden till landsbygdens utveckling.
Parlamentet anser att möjligheten till drastiskt sänkta gårdsstöd leder till att den gemensamma jordbrukspolitiken överges eller åternationaliseras. Förslaget beaktar heller inte gemenskapens mål inom landsbygdspolitiken.
Kommissionens förslag om att införa frivillig modulering går tillbaka till ett rådsbeslut från december 2005. Bakgrunden till förslaget var nedskärningarna av anslagen för landsbygdens utveckling. Kommissionen vill att medlemsländerna genom frivillig modulering ska få sänka samtliga direktstöd med upp till 20 procent. Undantag gäller för små stödmottagare som erhåller mindre än 5.000 euro i direktstöd.
I den berättelse parlamentet på måndagen godkände, räknas en rad argument mot den frivilliga moduleringen upp. Systemet kan bidra till att många jordbruksföretag går omkull. Det snedvrider konkurrensen och diskriminerar jordbrukare i vissa medlemsländer på ett sätt som strider mot fördraget. Moduleringen är ett steg mot att den gemensamma jordbrukspolitiken överges eller åternationaliseras. Solidaritetstanken inom den gemensamma jordbrukspolitiken förkastas.
Parlamentet påtalar vidare att förslaget inte beaktar gemenskapens mål inom landsbygdspolitiken, det betecknas som ojämnt och osammanhängande och strider mot parlamentets deltaganderätt.
Den frivilliga moduleringen strider mot den gemensamma jordbrukspolitikens grundläggande principer, bryter mot de berörda jordbrukarnas rättigheter och äventyrar det heltäckande jordbruket i Europa, anser parlamentet.
I parlamentets berättelse påtalas att förslaget tillåter stora nationella och regionala skillnader i uträkningen av EU:s inkomststöd. Dessa skillnader baserar sig inte på objektiva kriterier.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab