Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
17.11.2006 / Landsbygdens Folk
Ryssland skärper krav för agrarexport från EU
Ryssland hotar att ställa in importen av animaliska produkter från hela EU i fall inte meningsskiljaktigheterna om veterinära garantier kan lösas i tid. Frågan aktualiseras av Bulgariens och Rumäniens inträde i EU.
Ryssland kräver fullständig säkerhet för animaliska produkter som exporteras från de båda länderna via andra EU-länder. Hittills har Bryssel emellertid reagerat dröjande på de ryska kraven på en lösning. På ryskt initiativ ska förhandlingarna nu återupptas.
En annan jordbruksfråga som stör förhållandet mellan EU och Ryssland är Rysslands långvariga importstopp för polska jordbruksprodukter. Importen från Polen ställdes in år 2005 med hänvisning till sanitära problem och förfalskade certifikat.
Polen har hotat att stoppa ett EU-samarbetsavtal med Ryssland om frågan inte kan lösas. Men EU-kommissionen har hittills inte varit framgångsrik i sina förhandlingar. Ryssland vill inte att Bryssel engagerar sig i konflikten. EU-representanter har därför rekommenderat regeringen i Warzawa att möjligast långt försöka lösa konflikten på egen hand, för att inte ge Ryssland en förevändning att fortsätta blockaden.
Polen har kritiserat EU-kommissionen för bristande stöd. Polackerna hävdar att de nya medlemsländernas nationella intressen betraktas som en andra rangens fråga i Bryssel. Frågor som gynnar Frankrike och Tyskland har förtur, hävdar polska politiker.
Polen kräver att Ryssland slutar stoppa polsk export av livsmedel till Ryssland och att Ryssland skriver på den så kallade energistadgan. Medlemsländernas EU-ambassadörer arbetar frenetiskt i syfte att förmå Polen att lägga ned sitt veto mot kommissionens förhandlingsmandat. Tvisten om kött ska inte få hota nästa veckas toppmöte i Helsingfors mellan EU och Ryssland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab