Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.11.2006 / Landsbygdens Folk
Arla köper Ingman Foods
Svensk-danska mejerikoncernen Arla Foods har köpt 30 procent av aktierna i Ingman Foods. Dessutom har Arla option på resten av aktierna. Ingman Icecream ingår inte i affären med Arla, glasstillverkningen förblir i familjen Ingmans ägo. Affären ska ännu godkännas av EU-kommissionen, vilket väntas ta 2-4 månader. Köpesumman är inte offentlig.
Det nya företaget som grundas döps till Arla Ingman Oy Ab och vd blir Robert Ingman. Arlas mål är att i Finland befästa positionen som nummer 2 inom mejerisektorn och kunna erbjuda ett bredare produktsortiment åt konsumenterna.
Enligt det som kom fram på pressinformationen i onsdags innebär affären inga större ändringar för de producenter som nu levererar mjölk till Ingman.
- Ändringarna kommer att ske i vår försäljnings- och marknadsorganisation samt i Arlas produktsortiment som säljs i Finland, säger Hans-Åke Hammarström, chef för Arlas färskvaror på den nordiska marknaden.
- Arla Ingman kommer att köpa finländsk mjölk i samma omfattning som Ingman gör i dag. Går det bra behöver vi mera mjölk. Producentpriset kommer att vara det som betalas på marknaden här, inte det som Arla betalar i Sverige eller Danmark, säger Hammarström.
- Jag tror att också mjölkproducenterna vill ha två alternativ på den finländska marknaden. Genom Arlas köp av Ingman finns det också resurser att betala konkurrenskraftiga producentpriser, säger Robert Ingman.
Lantbrukaren Kristian Westerholm, Ingå, levererar i dagsläget mjölk till Ingman. Han är beredd att ge nya Arla Ingman en chans att visa vad det går för.
- Priset är det primära. Det som gör mig lite betänksam är att Arlas producentpriser i Sverige och Danmark är på klart lägre nivå än producentpriset för mjölk i Finland. Jag kan inte acceptera att Arlas köp av Ingman leder till sämre mjölkpris för mig.
En annan viktig sak tycker Westerholm är hur Arla Ingman profilerar sig.
- För mig är det viktigt att företaget tillverkar produkter av finländska råvaror och använder det blåvita svanmärket på sina produkter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab