Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.11.2006 / Landsbygdens Folk
LFA-stödets nationella tilläggsdel fastställd för i år
Den slutliga nivån på LFA-stödets nationella tilläggsdel i år torde ha fastställts vid statsrådets sammanträde i går eftermiddags efter LF:s pressläggning. I jord- och skogsbruksministeriets förslag utgick man från att stödet måste beskäras med 5,3 procent. I fjol var beskärningen ungefär en procentenhet högre.
Orsaken till att beskärningen blir litet lindrigare nu är att antalet husdjursgårdar har minskat, och eftersom djurgårdarna har en högre stödnivå har staten kunnat fördela de belopp som blivit över på den areal som är kvar.
Basdelen på områdena A, B och C1 blir nu 18,94 och på C2-C4 23,68 euro per hektar. Djurtillägget blir 75,76 per hektar i hela landet.
Orsaken till minskningarna är att den areal som ger rätt till LFA-stödets nationella tilläggsdel är större än vad man ursprungligen kalkylerat med. Sammanlagt betalas 119,9 miljoner euro ut i år.
Statsrådet torde även ha beslutat om EU:s produktionsbidrag för råg, höstvete, oljeväxter och ärter. Det blir 47 euro per hektar.
Finland har rätt att betala ut 5,84 miljoner euro i produktionsbidrag. Stödtaket är 50 euro per hektar, men eftersom arealen blev litet större än vad man räknat med kan beskärningen på 3 euro per hektar inte undvikas.
Produktionsbidraget har sökts för sammanlagt 123.000 hektar. Oljeväxterna står för långt största delen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab