Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.11.2006 / Landsbygdens Folk
Grundvattenområde halverades i Västerhankmo
Det var en mycket nöjd ordförande för Kvevlax ÖSP-avdelning, Johanna Nyman, som på höstmötet i onsdags kunde informera de närvarande om att grundvattenområdet i Västerhankmo nästan halverats tack vare ett besvär från lokalavdelningen.
Dagen före mötet hade hon fått besked från lantbrukssekreteraren om att miljöcentralen nästan halverat det från början 3,78 kvadratkilometer stora grundvattenområdet. Tyvärr hade ett litet område kommit till på östra sidan, vilket drabbade en enskild jordbrukare. Men överlag var Kvevlaxbönderna nöjda.
- Vi kan säga att hela byn tidigare varit grundvattenområde. Nu är halva byn grundvattenområde, sade Mikael Melin.
- Beslutet betyder att de vars marker inte längre är inom grundvattenområde får sprida stallgödsel som på ett vanligt område, detta även om ni inte hinner få de nya kartorna, sade Johanna Nyman.
Ifall markbeskaffenheten på ett grundvattenområde är sådan att ingen fara för grundvattnet finns är Västra Finlands miljöcentral alltså beredd att tillåta spridning av svämgödsel.
- Jordbrukaren kan själv gräva en provgrop till tre meters djup. Ifall materialet ända ner till tre meter består av ett tätt lerskikt kan vi tillåta spridning av svämgödsel på området.
Det här säger inspektör Ralf Selänniemi vid Västra Finlands miljöcentral i Vasa. Enligt Selänniemi har en del grundvattenområden justerats då det vid noggrannare undersökningar kommit fram att området varit för stort inritat på kartorna från början.
Den största ändringen torde ha gjorts på grundvattenområdet i Västerhankmo. Men flera jordbrukare har också fått områdena justerade genom att själva agera.
Selänniemi säger att ofta har den inre gränsen för grundvattenområdet stämt rätt bra. Det är framförallt på det så kallade mellanområdet som justeringar gjorts. Det är också på mellanområdena som man har största chansen att få sprida svämgödsel ifall markbeskaffenheten är den rätta.
Selänniemi säger att rent konkret kan man själv gräva gropen. När den är klar kan man be en byggmästare eller miljösekreteraren från kommunen komma ut och granska och skriva ett intyg. Intyget skickar man sen till miljöcentralen som från fall till fall tar ställning till vad som godkänns.
Någon tidsgräns när man senast måste anhålla om att få rätt att sprida svämgödsel finns inte.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab