Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.11.2006 / Landsbygdens Folk
Ålands jordbruksstöd stiger med 4 miljoner
Landskapets Ålands stöd till landsbygden och jordbruket stiger nästa år med ca 4 miljoner euro för att kompensera att stödet från EU minskar. För odlarna innebär detta i praktiken att det totala stödet blir i stort sett oförändrat.
Den mest bidragande faktorn till de höjda landskapsstöden är att man för jordbrukets del kommer in i en ny programperiod från och med 2007. Av EU:s fyra "axlar" i det nya programmet för landsbygdens utveckling prioriterar landskapsregeringen axel 2, som ju handlar om miljöstöd och kompensationsbidrag och förutsätter att odlarna binder upp sig med femåriga avtal.
Av Ålands miljöstöd som nästan år stiger till knappt 3 miljoner euro betalar landskapet 2,1 miljoner och EU 850.000 euro. LFA-bidraget inklusive tilläggsstödet och miljötilläggsstödet samt övriga miljöstödsåtgärder får 4,7 miljoner i landskapsregeringens budgetförslag, som presenterades i början av veckan och senare under hösten ska behandlas och godkännas av lagtinget.
Investerings- och startstöd föreslås för totalt 2,5 miljoner. Av den summan är landskapets andel drygt 2 miljoner.
Totalt har budgetförslaget 10,7 miljoner för stöd till landsbygden. Av beloppet utgör landskapets andel nästa år drygt 8 miljoner euro, vilket är dubbelt mer än i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab