Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.11.2006 / Landsbygdens Folk
EU bereder reform för frukt och grönsaker
EU-kommissionen lägger snart fram sitt förslag till en reform av marknadsordningen för frukt och grönsaker. Reformen syftar bland annat till att öka sektorns konkurrenskraft och marknadsorientering.
Frukt- och grönsakssektorn är den sista i raden av marknadsordningar som står i tur att reformeras. Avregleringen av handelspolitiken inom WTO och utvidgningen av EU är några av de bakomliggande orsakerna till reformen.
Ett starkt importtryck från länder utanför EU förvärrar situationen, menade agrarkommissionär Fischer Boel, som nyligen kommenterade den förestående reformen i Strasbourg.
Marknadsordningen ska förändras i samma riktning som övriga sektorer inom jordbruket. Kommissionen vill bland annat förbättra sektorns integration med stödet för landsbygdens utveckling.
Reformen baserar sig på fem målsättningar - kommissionen vill för det första öka konkurrenskraften och marknadsorienteringen inom sektorn. Dessutom försöker man minska de starka marknadsfluktuationerna.
Kommissionen vill därtill öka konsumtionen av frukt och grönsaker i Europa. Miljön ska beaktas bättre än tidigare och slutligen ska alla parter avlastas från onödig byråkrati.
Reformen måste ta hänsyn till stödens WTO-förenlighet. Nuvarande stöd kunde reduceras eller integreras i gårdsstödet på basen av en historisk produktion. En möjlighet är att omvandla stöd till arealbaserade stöd.
En viktig fråga är producentorganisationernas fortsatta roll inom sektorn. EU har haft som mål att 60 procent av produktionen ska gå via producentorganisationerna men i verkligheten är siffran betydligt lägre.
Enligt Fischer Boel vill kommissionen inte frångå systemet. I stället vill man komma med nya förslag för att göra organisationerna attraktivare för odlarna. Ett alternativ vore att samordna systemet med landsbygdsstödet.
Enligt tidtabellen ska reformförslaget läggas fram den 20 december men tidpunkten kan ännu skjutas fram. Parterna väntar sig en lång diskussion under det tyska ordförandeskapet i början av nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab