Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.11.2006 / Landsbygdens Folk
Bluetongue kan spridas till sextionde breddgraden
Virussjukdomen bluetongue fortsätter att sprida sig norrut i Europa. Senast har sjukdomen påträffats i Polen. Enligt den internationella byrån för epizootiska sjukdomar OIE kan bluetongue spridas upp till den 60:e breddgraden, i höjd med Finlands sydkust.
Under oktober månad har antalet anmälda fall av bluetongue ständigt ökat. I Belgien hade man i början av denna vecka 460 anmälda fall, i Nederländerna 320 och i Tyskland 500 fall.
I veckan bekräftades dessutom tre fall av bluetongue hos nötboskap i nordvästra Polen. Djuren har emellertid rätt nyligen importerats från Nederländerna och härstammar ursprungligen från Belgien. Det är därför oklart om de har smittats i Polen.
Experterna följer virussjukdomens utbredning med växande oro. Den internationella byrån för epizootiska sjukdomar OIE räknar med att sjukdomen framöver kan bli vanlig så långt norrut som den 60:e breddgraden. Den ligger i höjd med Helsingfors och Åland.
Nötboskap är inte lika känslig som får och getter, men konsekvenserna är det oaktat förödande. Jordbrukare i avspärrade områden lider ekonomiskt avbräck. Priset på slaktkor och i synnerhet kalv har sjunkit markant, klagar tyska jordbrukare i riskområdena.
Kring varje drabbad gård inrättas ett spärrområde inom en radie av 20 kilometer och ett riskområde med en radie av 150 kilometer. Gårdar inom dessa områden får endast transportera sina djur inom den egna zonen. Befinner sig slakteriet utanför zonen, måste transporten plomberas. En medarbetare från veterinärmyndigheten måste medfölja transporten.
I Tyskland har hela delstaten Nordrhein-Westfalen samt delar av Hessen och Saarland deklarerats som riskområde. Genom åtgärderna försöker myndigheterna förhindra att sjukdomen sprids. Men avspärrningarna förefaller utsiktslösa då viruset inte förs vidare av djuren själva, utan av ett blodsugande knott som fritt flyger omkring.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab