Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.11.2006 / Landsbygdens Folk
Jakttiden för älg borde förlängas
Det torde råda ganska stor enighet bland markägarrepresentanterna i jaktvårdsdistrikten om att jakttiden för älg kunde förlängas och jakttiderna som sådana kunde bli mera enhetliga. Det kom fram under en brett upplagt överläggning mellan markägarrepresentanterna i jaktvårdsdistriktens styrelser och lantbruksproducenterna som den finska producentcentralen MTK ordnade i tisdags.
- I dag är jaktsäsongen för älg från sista veckoslutet i september till den 15 december, medan jakten på rådjur inleds redan i början på september och slutar först 31 januari. Vid överläggningen framkom det alltså ett önskemål om att jakten för älgen kunde vara den samma, berättar SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix, som deltog i egenskap av markägarrepresentant i Svenska Österbottens jaktvårdsdistrikts styrelse.
- Vi var också överens om att det har varit ett framsteg att jakten på rådjur har blivit fri, uppger Stefan Thölix vidare. Däremot finns det enskilda jaktvårdsdistrikt som har infört egna begränsningar och det var man i högsta grad missnöjd med.
Ett inlägg som väckte uppmärksamhet kom från Markku Anttila, aktiv skogsägare i Karlebynejden, som riktade frispråkig kritik mot bland annat vilt- och fiskeriforskningsinstitutets statistikföring.
- På basen av jämförelser berättade han att det antal älgar som varje år fälls ganska långt tycks motsvara den befintliga stammen enligt vilt- och fiskeriforskningsinstitutets statistik; på vissa håll är de fällda älgarna rentav fler. Det gäller i synnerhet i Uleåborg, Österbotten och Mellersta Finland. Ändå är stammarna lika stora följande år, refererar Stefan Thölix. Med utgångspunkt från det antal älgar som har fällts måste stammen alltså vara större än vad de officiella siffrorna visar.
- Det allvarliga är att bottnen för jaktvården sviker, om inte grunduppgifterna stämmer. Vi har utgått från 2-4 älgar per tusen hektar. Det finns en risk att vi är betydligt längre från den målsättningen, än vad vi hittills gått och trott, säger Stefan Thölix. Antagligen stämmer statistiken i viss mån, men det som kom fram under tisdagen tyder i alla fall på brister.
En annan sak, som kom fram under överläggningen var erfarenheterna från framför allt Sverige och Estland, där skadorna av för täta hjortdjursstammar nu börjar synas i det virke, som bjuds ut till skogsindustrin.
- Det är ett stadium som vi inte har kommit till ännu på inhemsk nivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab