Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
6.11.2006 12:52:19 / Agrolink
Förutsättningarna för sockerproduktion

Statsrådet beslutade den 2 november att jordbrukarnas och maskinentreprenörernas andel av omstruktureringsstödet uppgår till 17 procent eller högst 6,96 miljoner euro. Av denna summa får maskinentreprenörerna högst 10 procent. Målet är att sockerproduktionen och sockerbearbetningen fortsätter i Finland.

Omstruktureringsstödet ingår i EU: s reform av den gemensamma marknadens sockerordning som jordbruksministrarna enades om i slutet av i fjol. Reformen ska stärka sockersektorns marknadsorientering och balansen på marknaden. Målen uppnås genom att man skär ned producentpriset på socker och kompenserar inkomstförlusterna genom ett från produktionen frikopplat stöd. Därtill ska det införas ett temporärt omstruktureringssystem som uppmuntrar fabriker att minska produktionen. Hela omstruktureringsstödet finansieras med EU-medel, dvs. medel ur en omstruktureringsfond som inrättas för detta ändamål. Medlen i fonden samlas från de företag som fortsätter att producera socker.

Företaget som avsäger sig produktionskvoterna kommer att få omstruktureringsstöd vars storlek beror på storleken av kvoten som företaget ger upp, tidpunkten för avsägelsen och hur långt demonteringen av produktionsanläggningarna har avancerat. Företaget får stödet förutsatt att det finns medel i den temporära omstruktureringsfonden. Omstruktureringsstödet uppgår till högst 730 euro per ton av den kvot som företaget avstår från. Delar av detta stöd kommer att användas för att kompensera sockerbetsproducenter och maskinentreprenörer som påverkas av fabriksnedläggningar.

I Finland har produktionskvoten tilldelats till Sucros Oy som har en fabrik i Salo och en i Säkylä. Sucros Oy har planerat att fabriken i Salo läggs ner efter driftperioden 2006 och att företaget avstår från en sockerkvot på 56 087 ton. Finlands sockerkvot är i dag 146 087 ton av vilken kvarstår 90 000 ton.

Omstruktureringsstödet till jordbrukare och maskinentreprenörer uppgår till högst 6,96 miljoner euro. Av denna summa reserveras 10 procent (högst 696 000 euro) för maskinentreprenörer. Jordbrukarnas stöd kommer att uppgår till 38 procent av antalet grundleveransrättigheter under regleringsåret 2006/2007. Stödet är högst 124 euro per ton. Stödet till maskinentreprenörer bygger på den areal för sådd och skörd av sockerbeta som entreprenören tagit hand om under vegetationsperioden 2006. Stödet uppgår till högst 400 euro per hektar.

De inkomstförluster som uppstår av att jordbrukarna lämnar sektorn har beaktats vid bedömningen av jordbrukarnas andel av omstruktureringsstödet. Även förlusterna på grund av specialmaskiner har beaktats vid bedömningen av jordbrukarnas och entreprenörernas andel.

Källa: Jord- och skogsbruksministeriet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab