Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
3.11.2006 / Landsbygdens Folk
Sockerstrukturstödet behandlades i statsrådet
Regeringen torde i går vid statsrådets möte ha tagit ställning till fördelningen av strukturstödet från EU till sockerbranschen. Statsrådet höll sitt möte efter LF:s pressläggning, men enligt uppgifter under förmiddagen skulle jordbrukarnas och maskinentreprenörernas andel bli nära 17 procent, vilket i pengar motsvarar litet på 7 miljoner euro.
Det som inte var helt klart i går vid pressläggningen var om de anställda, som går miste om sina arbetsplatser som en följd av reformen, skulle få en andel av den samlade ersättningen på cirka 41 miljoner euro eller om de anställdas intressen skulle skötas helt via den summa som kommer industrin till del.
I direktiven från EU finns ingen skild kvot för arbetstagarna, medan producenterna har en minimikvot på 10 procent. Det här har även jord- och skogsbruksministeriet utgått från i beredningen av förordningen, men det har tydligen rått oenighet bland regeringspartierna i frågan ända tills i går.
- Om det är sådana här belopp vi talar om tycker vi från producenthåll att vår andel inte motsvarar våra förväntningar, säger ordföranden för SLC:s sockerbetsutskott Thomas Blomqvist.
- Våra beräkningar visar klart och tydligt att vi förlorar kring 58 miljoner på det sätt som sockerreformen genomförs här, i praktiken nedläggningen av bruket i Salo. Vi har hela tiden varit medvetna om att vi inte har kunnat få ersättning för hela förlusten och vi har visat förståelse för att också industrin måste kompenseras. Därför har vi krävt en andel på 45 procent, det vill säga cirka 18 miljoner euro.
- Ifall industrins andel blivit så här stor enligt förordningen, kan vi väl hoppas på ett långsiktigt branschavtal som skulle trygga förutsättningarna för sockerbetsodlingen för en längre tid. Det avtal som godkändes i våras gäller ju bara en säsong till, det vill säga nästa odlingsår.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab