Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
3.11.2006 / Landsbygdens Folk
Slut på pengarna för investeringsstöd i Nyland
I Nyland är pengarna för investeringsstöd till lantbruket slut. Ansökningar om investeringsstöd tas emot och behandlas som normalt. Men det kommer att dröja innan de sökande får beslutet.
- I år har vi fått 1,8 miljoner euro att betala ut i investeringsstöd. Vi har redan nu ansökningar på sammanlagt 3 miljoner euro utöver årets summa. Hur stor summan som står till vårt förfogande nästa år är vet vi inte ännu, säger Maria Konsin-Palva vid Nylands TE-central.
Den sökande får vänta på sina stödpengar en allt längre tid.
- Ansökande kommer att beviljas investeringsstöd, men frågan är när. Största delen av de som har ansökt om investeringsstöd i år torde få bidraget i början av nästa år. Jag vill ändå inte väcka falska förhoppningar, i värsta fall kan det hända att en del sökande får vänta på bidraget till år 2008, säger Konsin-Palva.
Pengarna till investeringsstödet kommer från gårdsbrukets utvecklingsfond Makera. Konsin-Palva hoppas förstås att det snarast beviljas ytterligare medel för att snabba på utbetalningarna.
Pengabristen gäller just bidragen i investeringsstöden. De unga lantbrukarnas startstöd har högsta prioritet och det finns pengar reserverade för startstödet.
Nivåerna på investeringsstödet är fastslagna fram till årsskiftet 2007-2008, då en ny programperiod inleds. Hur investeringsstödet ser ut från och med år 2008 är oklart. Förhandlingarna kommer att föras parallellt med förhandlingarna om det nationella stödet till södra Finland enligt artikel 141.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab