Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
3.11.2006 / Landsbygdens Folk
Massivt EU-stöd betalades för fantasikor
En stor del av EU-stöden för jordbruket används fel. Orsaken är bristande kontroller, påtalar den europeiska revisionsrätten i sin årsrapport. Rättens inspektörer har bland annat upptäckt att hälften av alla kor som beviljats EU-stöd i Slovenien inte alls existerade. Och inte nog med det - en fjärdedel av alla får och getter var också spårlöst försvunna.
I sin årsrapport påtalat revisionsrätten svåra brister i kontrollen över användningen av EU-transaktioner. Enligt revisionsrättens ordförande Hubert Weber är betalningarna inom den gemensamma jordbrukspolitiken fortfarande behäftade med svåra fel.
Antingen begär jordbrukarna för höga ersättningar eller så fullgör de inte sina skyldigheter, klagar revisorerna. Cirka två procent av bidragsansökningarna för amkor och dikor inlämnas för djur som inte finns. För får och getter är andelen hela sex procent.
Enligt revisionsrätten förorsakar felaktigheterna inom jordbrukssektorn skador för en miljard euro. Det motsvarar två procent av jordbruksbudgeten.
Också de nya stödformerna som innebär förpliktelser för jordbrukarna inom till exempel miljöområdet, får kritik. Man hävdar att jordbrukarna inte utför de åtgärder som stöden förutsätter, och att detta inte kontrolleras tillräckligt.
Länder med särskilt stora avvikelser är Italien, Slovenien och Malta. Revisorerna har också funnit talrika oegentligheter i djurstöden till Grekland, Spanien, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna.
När det gäller strukturstöden kommer revisionsrätten till samma slutsats. Medlemsländerna genomför otillräckliga kontroller. Resultatet är stöd på falska grunder, då ansökningarna inte genast korrigeras.
Förra året erhöll italienska, spanska och grekiska producenter av olivolja sammanlagt två miljarder euro i EU-stöd på felaktiga grunder.
Ofta tolkar medlemsländerna EU:s direktiv på högst olika sätt. Så tilldelas polska jordbrukare som bryter mot EU-reglerna enbart varningar, fastän EU-direktiven föreskriver straff.
Huber konstaterar att EU:s nya integrerade system för administration och kontroll (IACS) i dag täcker 56 procent av jordbrukets utgifter. Ett ändamålsenligt system om det används rätt, lyder Hubers bedömning. I de gamla EU-länderna har systemet fungerat. Endast i Grekland har inga väsentliga förbättringar konstaterats.
Inom de 44 procent av jordbruksutgifterna som inte täcks av IACS - till exempel olivolja, landsbygdsutveckling och exportbidrag - är risken för oriktigheter fortfarande stor och kontrollerna bristfälliga. I de nya medlemsländerna är IACS ännu inte fullt verksamt, vilket innebär en risk för att för högt redovisade utgifter inte upptäcks.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab