Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.8.2006 / Landsbygdens Folk
Lindrigare gödslingskrav i miljöstödet än befarat
De värsta farhågorna som fanns i jordbrukarleden om skärpta gödslingskrav blev inte förverkligade. Det kommande miljöstödsprogrammet skall ännu välsignas av EU-kommissionen. I fortsättningen måste jordbrukarna beakta att 85 procent av fosforn i stallgödseln är i löslig form, vilket är mer än i det nuvarande programmet men lägre än de krav på 100 procent som miljösidan tidigare föreslagit.
Jordbrukare som använder enbart stallgödsel på ett skifte får använda en mängd som motsvarar 15 kilogram fosfor per hektar, i alla bördighetsklasser utom klassen "anmärkningsvärt hög". I fleråriga vallar får man gödsla 30 kilogram fosfor med stallgödsel upp till bördighetsklassen "nöjaktig" och 20 kilogram fosfor i klasserna "god" och "hög". Utjämningen av fosforgivorna skall ske under fem år.
Jämfört med nuvarande miljöstödsprogram har den separata tilläggsåtgärden för preciserad gödsling försvunnit. Istället skall alla jordbrukare i programmet följa samma gödslingsgivor, utom de odlare som valt någon av tilläggsåtgärderna där lägre givor krävs. Det finns fortsättningsvis möjlighet att ge högre givor än tabellvärdena, förutsatt att en högre skörd än 4.000 kilogram (spannmål) fåtts på skiftet under de senaste fem åren.
Såsom tidigare kan jordbrukare välja tilläggsåtgärder i miljöstödet, för vilka det betalas ett extra stöd.
En ny tilläggsåtgärd är minskad gödsling. Odlaren får då en ersättning för att till exempel kvävegödslingen av korn och havre på lerjord minskas från 100 till 90 kg per hektar.
En annan ny tilläggsåtgärd är precisering av kvävegödslingen genom analyser av det lösliga kvävet i marken på våren, eller genom bladmätningar under växtsäsongen.
För husdjursgårdar finns också en tilläggsåtgärd som gäller stallgödselspridning under växtsäsongen. Enligt åtgärden skall jordbrukaren sprida gödseln under tiden 15 april till 10 september, om det på skiftet sås höstsäd eller vall. I annat fall skall gödslingen ske före den 15 augusti. Det gäller för jordbrukaren ändå att följa bestämmelserna i nitratdirektivet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab