Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
29.5.2006 / SLC
Vårdplan för björnstammen

Jord- och skogsbruksministeriet

Fiske- och viltavdelningen

 

Utlåtande om utkastet till vårdplan för björnstammen

 

 

SLC har tagit del av utkastet till vårdplan för björnstammen. Vi har följande synpunkter på förslaget:

Allmänt

SLC anser att lokalbefolkningens vilja skall vara utslagsgivande för rovdjurspolitiken. När rovdjurspolitiken slås fast, bör förutom den ekologiskt även ekonomiskt, socialt och kulturellt hållbara lösningar vara målsättningen.

Björnstammens storlek

Man räknar med att det i slutet av år 2003 fanns minst 800 björnar i Finland. År 1978 räknar man med att antalet var 300. I dag finns åtminstone enstaka björnar i så gott som hela landet. SLC anser att björnstammen hos oss uppnått en gynnsam skyddsnivå och att det således inte finns några behov av att öka stammen på något håll i landet. På det västra området finns dessutom många husdjursgårdar, för vilka ökningen av björn och andra rovdjur medför många bekymmer, i synnerhet nu när betestvång införs. I området finns inte heller stora enhetliga ödemarksområden, där björnen kunde bosätta sig utan att vålla problem av något slag. Lokalt på sina håll finns det ett behov av att minska stammen, vilket bör vara möjligt. I Finland bör man verka aktivt för att ändra EU:s lagstiftning så att regleringen av björnstammen i högre grad kan bestämmas nationellt och lokalt.

Skador och ersättningar

Skador förorsakade av björn har år 2004 ersatts med 62 820 euro utanför renskötselområdet. SLC kräver att alla skador som orsakats av björn och andra rovdjur ersätts i sin helhet och utan dröjsmål.

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Helena Ålgars

jurist

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab