Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
26.5.2006 / LF
Mindre missbruk av EU:s jordbruksstöd
År 2004 försvann EU-stöd till ett värde av en miljard euro spårlöst i medlemsländerna. Det framgår ur EU-parlamentets färskaste bedrägerirapport. Däremot minskade de ekonomiska oregelbundenheterna inom jordbrukssektorn med hälften.
EU jonglerar med stora pengar. Inom ramen för gemenskapens budget spenderas årligen hundra miljarder euro - varav en del försvinner i dubiösa kanaler. Enligt den senaste bedrägerirapporten för år 2004, försvann nästan en miljard - 982,3 miljoner - euro mer eller mindre spårlöst i EU-länderna. Det uppger EU-parlamentets budgetrapportör Herbert Bösch.
Bösch betonar att det inte alltid handlar om bedrägerier eller missbruk av medlen. Orsak är ofta förvaltningstekniska misstag och liknande problem. Enligt uppskattningar handlar det om bedrägeri i en femtedel av fallen. EU-kommissionen vill emellertid intensifiera sina undersökningar för att ta reda på vart pengarna har tagit vägen. Förbättrade kontroller är det effektivaste sättet att förebygga missbruk, konstaterar kommissionen och tar modell av jordbrukssektorn. Inom jordbruket har det ekonomiska svinnet minskat med 50 procent. En betydande roll i sammanhanget spelar det integrerade förvaltnings- och kontrollsystemet IACS, som startade år 1992.
Dessvärre har svinnet av stödpengar inom ramen för strukturfonderna tagit en annan, mycket negativ, utveckling. Svinnet har ökat våldsamt - från 482 till 694 miljoner euro på ett år. De största syndarna uppges vara Italien och Grekland, som tillsammans står för mer än 80 procent av de anmälda skadorna. EU har också växande problem med de stödmedel inom program som Sapard, Phare med flera som på förhand betalas till EU:s kandidatländer. Rapportören hänför problemet till oerfarenhet hos de nationella myndigheterna i kandidatländerna. Häpnadsväckande är att kommissionen i 90 procent av samtliga fall inte i efterhand kan fastställa hur svinnet kunde uppstå.
Som ett exempel på en ny trend inom stödmissbruket nämns den illegala importen av fjäderfä till EU. Därvid importeras fågelkött med falska dokument från länder där fågelinfluensa härjar, inte minst Kina. Det olagligt importerade köttet säljs för det mesta vidare som djurfoder i olika delar av EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab