Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
26.5.2006 / LF
Lagar om accisåterbäringar till riksdagen
Regeringen lämnade i fredags sina lagförslag om återbäring av energi- och bränsleacciser till jordbruket och växthusodlingen. En tydlig förbättring jämfört med det förslag som gick till utlåtanderunda är att man också ska kunna få accisåterbäring för bränsle som går åt för exempelvis gemensamt organiserad spannmålstorkning. Det här var en av frågorna som SLC tryckte på.
Accisåterbäringen för lätt brännolja föreslår regeringen till 3,75 cent per liter och för tung brännolja till 1,75 cent per kilo. För el föreslår regeringen en återbäring på 0,23 cent per kilowattimme.
Jordbrukarna ska söka om lättnaden i form av en återbäring i anslutning till skattedeklarationen. I samband med skattedeklarationen för i år - som man ju lämnar in i februari nästa år - ansöker man alltså också om accisåterbäring för i år. Sådana som deklarerar på annat sätt än gårdsbruksdeklarationen, till exempel de som bedriver jordbruk i aktiebolagsform, använder en skild blankett.
För fjolåret ska man i alla fall ansöka om återbäring på en skild blankett, som lämnas till skattebyrån före den 30 november i år. Skattemyndigheterna kommer att ge anvisningar om detta. Eftersom lättnaderna förutsätter grönt ljus av EU-kommissionen innan de kan förverkligas finns det dock ett förbehåll att verkställandet av återbäringarna kanske inte blir av ännu i höst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab