Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
26.5.2006 / LF
Statsrådet beslöt om stöd för sockerbetor
Sockerbetsodlare som har investerat i sin produktion för mer än 5.000 euro utan mervärdeskatt före den 3 mars 2006 kan få gårdsstödets tilläggsdelar för sockerbetor ur den nationella reserven. Om det och om det nationella stödet för sockerbetsodlingen i år beslöt statsrådet förra veckans torsdag.
För ändamålen ordnar ministeriet en skild stödansökning, vilket innebär att sockerbetsodlaren måste lämna in sin ansökan om tilläggsdelar och om nationellt stöd senast den 15 juni i år till kommunens landsbygdsnäringsbyrå. Tilläggsdelar ur nationella reserven kan också beviljas producenter som har gjort arrendekontrakt på minst sex år eller som har köpt åker med stödrätt.
En förutsättning för att kunna få tilläggsdelar är att investeringen har lett till att producentens leveransrätt har ökat med minst två ton räknat som sockerkvot av den mängd socker som används vid bestämningen av den gårdsvisa tilläggsdelen för sockerbetor.
I ett pressmeddelande påminner jord- och skogsbruksministeriet i alla fall om att riksdagen ännu behandlar ett förslag om att baka in kompensationen för det sänkta sockerpriset i gårdsstödet. Riksdagen måste alltså först godkänna förslaget innan sökanden kan få sina tilläggsdelar.
I år betalas alltså ett nationellt stöd för sockerbetor enligt årets odlingsareal. Stödet är högst 60 euro per hektar. För utbetalningen av stödet kan användas högst 1,5 miljoner euro. Om ansökningarna överstiger den summan sänks hektarstödet tills man är inom de 1,5 miljonerna. Producentorganisationerna försökte tidigare i våras trycka hårt på för ett bättre nationellt stöd, men myndigheterna ville inte ge med sig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab