Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2006 10:17:04 / Agrolink
Jan Heino ny skogsdirektör för FAO
Forststyrelsens generaldirektör, forstmästare Jan Heino (58) har utnämnts till ledningen för FAO:s skogsavdelning. Tjänsten som ”världens skogsdirektör” ger Heino titeln biträdande generaldirektör (Assistant Director-General) och är förlagd till Rom, vid huvudkontoret för FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO. Heino arbetar direkt under FAO:s generaldirektör Jacques Diouf.

”Utnämningen innebär ett betydande erkännande för skogssektorn och den högtstående kompetensen i skogsfrågor i Finland, vilka uppskattas över hela världen”, konstaterar jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja. ”Finland har varit en aktiv part inom FAO, liksom i internationella skogsfrågor i övrigt, och det är tillfredsställande att FAO har tillit till den finländska skogskompetens som Jan Heino visat prov på i många uppdrag.”

Generaldirektör Jan Heino har sagt upp sig från tjänsten vid Forststyrelsen och lämnar Forststyrelsen i slutet av juni. Befattningen som verkställande direktör för Forststyrelsen lediganslås offentligt i juni. Verkställande direktören utses av statsrådet. Direktör Hannu Jokinen vid Forststyrelsens skogsbruksenhet fungerar som ställföreträdare för verkställande direktören.

Heino betraktar sin utnämning som en betydande hedersbetygelse även för Forststyrelsen, där han har varit verkställande direktör sedan år 2000. Under Heinos tid har Forststyrelsen genomgått en kraftig utveckling för att uppfylla kraven i den nya lagen om statliga affärsverk och marknadsstyrningen har fortsatt att öka.

”Forststyrelsen har stärkt sin ställning och är i god form”, säger Heino. ”Staten har i egenskap av ägare grundligt gått igenom framtidsutsikterna för Forststyrelsen i slutet av fjolåret. De strategiska riktlinjer som statsrådet nyligen fastställt för användningen av statens skogar ger Forststyrelsen ett gott stöd för sin verksamhet och framtida utveckling.”

Heino har tidigare verkat som ordförande för den skogskommitté som lyder under FAO samt som ordförande för FAO:s europeiska skogskommission. Under hans tid har även Forststyrelsen genomgått en snabb internationalisering. Heino har haft en nyckelposition i samarbetet mellan de europeiska statliga skogsorganisationerna och han utnämndes till ordförande för den nyligen grundade organisationen för Europas statliga skogar, EUSTAFOR, i Bryssel. ”Det får jag nu avstå från i och med utnämningen till FAO”, säger Heino.

Hela världen som arbetsfält

FAO grundades 1945 och är den till medlemsantalet största fackorganisationen inom FN. Den har 189 stater som medlemmar. FAO samlar in information om jord- och skogsbruk, fiske samt livsmedel och arbetar med rådgivning och utveckling på olika håll i världen. FAO spelar en viktig roll i genomförandet av målen i FN:s millenniedeklaration och från världstoppmötet för hållbar utveckling 2002. Bland FAO:s viktiga uppgifter i skogsfrågor finns bland annat uppföljning av tillståndet för världens skogsresurser, främjande av nationella skogsprogram och stöd för FN:s skogsforum.

Heinos viktigaste arbetsuppgift blir att leda FAO:s skogsavdelning och dess expertnätverk. Vid skogsavdelningen i Rom arbetar omkring 130 personer och därutöver omfattar nätverket kontor i olika världsdelar och utvecklingsprojekt med egna skogsexperter samt den övriga personalen i den stora organisationen.

Heino betraktar främjandet av hållbart skogsbruk med allt vad det innebär som en central åtgärd för att lindra världens fattigdom och svält.

”En nyckelposition intas av frågor som låter rätt traditionella: att skapa en nationell skogspolitik och väl fungerande nationella skogsprogram utgående från varje lands egna utgångspunkter. Det är den grund vi bygger på för att sätta igång utvecklingen inom skogssektorn och därigenom åstadkomma resultat i utvecklingen av hela samhället.”


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab