Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.5.2006 09:52:36 / Agrolink
Statsrådet beslutade om stöd för sockerbetor
Sockerbetsodlarna kan beviljas höjningar av stödrättigheternas värde ur den nationella reserven. I år betalas därtill nationellt stöd för sockerbetor. Om tilläggsdelen och det nationella stödet för sockerbetor ansöker odlarna separat. Ansökningarna skall vara hos kommunens landsbygdsmyndighet senast 15.6.2006. Statsrådet beslutade om saken i dag.

Höjningar av stödrättigheternas värde får beviljas ur den nationella reserven utgående från investeringen förutsatt att engångsinvesteringen i maskiner och anordningar som används i odlingen av sockerbetor uppgår till minst 5000 euro utan mervärdesskatt. Förhöjningar kan även beviljas odlare som har ingått ett minst sexårigt arrendeavtal eller ett avtal om köp av en areal med stödrättigheter. Sökandens andel i en engångsinvestering i en maskin eller anordning för odling av sockerbetor i sambruk skall vara minst 5 000 euro.

Villkoret för höjt värde är att investeringen har ökat odlarens leveransrätt med minst två ton räknat som sockerkvot av den sockermängd som används vid bestämningen av den gårdsspecifika tilläggsdelen för sockerbetor.

Ett lagförslag om att inkludera ersättningen för sänkt sockerbetspris i gårdsstödet behandlas fortfarande av riksdagen. Ett villkor för att sökanden skall få sockerbetans tilläggsdel är att riksdagen godkänner lagförslaget utan ändringar.

Nationellt stöd kan beviljas för en sockerbetsareal som används för sockerbetsodling. Stödet betalas utgående från den areal som används för odling av sockerbetor 2006. I nationellt stöd betalas högst 60 euro per hektar. För utbetalningen av stödet kan användas högst 1,5 miljoner euro.

Närmare information lämnas av:
överinspektör Michael Nylund, tfn 09-160 527 93 överinspektör Minna-Mari Kaila, tfn 09-160 542 06 överinspektör Aune Kurki, tfn 09-160 523 79


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab