Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.5.2006 / LF
Nylands TE-central kräver tillbaka 350.000 stödeuro
Nylands TE-central kommer att kräva tillbaka 350.000 euro som betalats som företagsstöd till landsbygdsföretag under åren 2000-2004. Pengarna har betalats till drygt 30 företagare i Ekenäs, Karislojo och Sammatti. Orsaken till att pengarna krävs tillbaka är att TE-centralen beviljat 40-procentiga stöd i strid med reglerna, då den rätta stödnivån skulle ha varit 25 procent av de stödberättigande utgifterna. För de enskilda företagarna kan det handla om tiotusentals euro som nu krävs tillbaka.
Det är alltså inte fråga om att stödtagarna skulle ha missbrukat pengarna, istället är det förvaltningen som gjort ett misstag. De alltför höga stödnivåerna har kommit fram vid Statsrevisorernas granskning av TE-centralen.
- Orsaken är att vi använde de stödnivåer som var rätt enligt vad som fanns skrivet i landsbygdsutvecklingsprogrammet. Men i statsrådets beslut ändrades sedan stödnivån, säger Olavi Nieminen som är chef för landsbygdsavdelningen vid Nylands TE-central.
Problematiken härrör sig från att olika kommuner har olika klassificering på stödnivåerna enligt hur "glesbygdsaktig" kommunen är. För kommuner med stadsnära landsbygd är stödnivån 25 procent, medan glesbygden ger möjlighet till högre stödnivåer.
För till exempel Ekenäs del ändrades klassificeringen under myndigheternas behandling av landsbygdsprogrammet och i statsrådets beslut ges bara rätt att betala ut stödnivån 25 procent. Olavi Nieminen anser att det är fel att stöden krävs tillbaka. Han tycker att företagarna inte borde straffas på grund av att TE-centralen gjort fel. Han hoppas att de företagare som nu råkar ut för återkrav kommer att överklaga beslutet till landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd.
- Det är enda sättet att få utrett hur besluten egentligen hänger samman med finländsk lag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab