Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.5.2006 / LF
Öronmärken för får ännu försenade
De fårägare som i vår hoppats på att få märka sina får med aluminiummärken blir tvungna att vänta ännu ett tag. Orsaken till förseningen av aluminiummärkena är att den norska tillverkaren inte klarar av att prägla rätt sifferkombination på öronmärkena.
Den identitetskod som skall skrivas in på aluminiummärket är nationsbeteckningen FI och en sjusiffrig nummerserie. Den sista siffran i nummerserien är inte ett löpande nummer, utan en kontrollkod som räknas ut på basen av vilka de övriga siffrorna är i nummerserien. Men den mekaniska maskin som präglar öronmärkena klarar bara av en löpande numrering, vilket gör att EU:s identitetskoder inte heller blir rätt. Det betyder att aluminiummärkena i vilket fall som helst bara skulle kunna användas tills det nya elektroniska nationella registret för får tas i bruk, eftersom det systemet kräver även kontrollsiffran. Enligt överinspektör Matleena Haapa vid Evira torde det nya systemet tas i bruk senast i början av år 2008. Fårregistret är en del av ett större allmänt djurregister som håller på planeras av myndigheterna. Får- och getregistret skulle vara den första delen i det nya registret som tas i bruk.
Fårfarmarna är inte lämnade helt utan märken. Det finns nämligen gula plastmärken som är godkända och som kan beställas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab