Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.5.2006 / LF
Brodd på de tidigaste spannmålen
Vårens ovanliga värmeperiod har torkat åkrarna och därför har både sådd och plantering löpt med fart. Vad sådden beträffar är man nu några dagar före den normala. På Österbottens kustområden framskrider sådden långsammare på grund av att tjälen går långsamt ur jorden och sådden är några dagar efter den normala, står det i ProAgrias färska växtodlingsrapport.
Regnen under förra veckoslutet var välkomna eftersom tillväxten på höstsådd spannmål och vall varit långsam trots det varma vädret. Det regnade dock mindre än önskat i södra Finland. I sydvästra Finland, där man mest hoppats på regn efter den snöfattiga vintern, har det just inte regnat. På trädgårdsodlingar på friland måste bevattning redan påbörjas. Nattfrost har förekommit under flera nätter i maj i hela landet, men de har inte förorsakat skador på växtbestånd.
I Egentliga Finland har höstvetet fått svåra vinterskador. I övriga delar av landet är konditionen hos den höstsådda spannmålen huvudsakligen god, fastän man ställvis blir tvungen att söndra växtbestånden litet. Vallen och beten har övervintrat bra, men torkan börjar redan förorsaka långsam tillväxt i hela landet.
Värmen är orsaken till att sådden av spannmål har framskridit snabbt. Nästan allt korn är sått i Nyland, Egentliga Finland, Tavastland och södra Karelen. I norra Karelen, södra och norra Savolax samt i mellersta Finland har ungefär hälften av kornet såtts. Nästan allt vårvete är sått till och med i Kajanaland. Även sådden av havre är nästan slutförd förutom i Kajanaland, norra Savolax och norra Österbotten, där man sått ungefär hälften. Däremot har sådden av spannmål nu först inletts i Satakunda och i kusttrakterna i Österbotten. De första på våren sådda spannmålen har redan bra brodd i södra och norra Karelen, norra Savolax och i Egentliga Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab