Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.5.2006 / LF
Parlamentet godkände EU:s långtidsbudget
EU:s långtidsbudget för perioden 2007-2013 står definitivt fast. EU-parlamentet godkände på onsdagen den kompromiss mellan rådet, kommissionen och parlamentet som förhandlades fram i början av april. För de följande sju åren reserveras drygt 864 miljarder euro samt ytterligare två miljarder euro utanför budgeten för EU:s utgifter.
Parlamentets talman Josep Borrell undertecknade efter omröstningen det nya interinstitutionella avtalet tillsammans med EU-rådets ordförande Wolfgang Schüssel och budgetkommissionär Dalia Grybauskaite. Grybauskaite betecknade avtalet som en historisk händelse för det utvidgade Europa. Den långdragna tvisten om EU:s långtidsplanering har hotat att störta gemenskapen i en ekonomisk kris.
Helt fri från kritiska inlägg var debatten inte. Föredragande Reimer Böge var besviken över satellitprojektet Galileo, landsbygdens utveckling och Natura 2000 som han betecknade som underfinansierade. Parlamentet påpekar att flera brister inte har kunnat lösas i förhandlingarna. Man vill att underskotten behandlas i budgetöversynen som är fastställd till 2008-2009. Om möjligt ska justeringar därtill genomföras inom ramen för de årliga budgetmanglingarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab