Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.5.2006 / LF
Fågelinfluensan återkommer i höst
De senaste veckorna har antalet fall av fågelinfluensa ebbat ut men faran är ingalunda över. Experterna anser det sannolikt att epidemin tar ny fart i höst då flyttfåglarna återvänder till södern. Det finns ingen anledning att tumma på beredskapen. Fågelinfluensan är lika farlig som tidigare, varnade internationella experter denna vecka i Uppsala.
Experter från EU, världshälsoorganisationen WHO och 48 länder samlades till en konferens för att dryfta läget. Det europeiska smittskyddsinstitutets chef Zsuzsanna Jakab konstaterade att Europa måste lära sig att leva med hotet. Flyttfåglar kommer att sprida viruset varje år, under sina sträck vår och höst, konstaterade Jakab.
WHO:s Europachef Marc Danzon manade likaså till fortsatt uppmärksamhet. En blick på kartan visar att utbredningen av fågelinfluensan följer flyttfåglarnas rutter.
Enligt Danzon karaktäriseras epidemins utbredning av en variation mellan intensiva och lugnare perioder. Bara en sak är säker - fågelinfluensan kommer åter, betonade Danzon. - PK

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab